Tak nějak by se to dnes mohlo jmenovat - Dobré jídlo - snadno a rychle.
Jelikož má starší vnučka ráda sladké knedlíky, rozhodla jsem se jí poslat můj oblíbený recept,
aby si je mohla nacvičit a občas uvařit, případně jimi okouzlovat, až bude mít nějakého nápadníka,
to se může hodit, ne?,
milé KOČKY?
A když už se s tím píšu, dám k dispozici všem:
právě tady.
Tedy, není to recept můj, dostala jsem ho kdysi od švagrové a ta ho jistě získala zase jinde,
jak už to tak bývá, něco dobrého vám někdo předloží na talíř a už se pídíte po receptu.
Především si musíte koupit:
vaničkový tvaroh, 1 vajíčko, 1 prdopeč, sůl, hrubou mouku, máslo,
- do nižšího, většího hrnce dám vařit vodu a trochu ji osolím - do kastrolu asi 16cm vysokého a asi 25 cm širokého tak do poloviny výšky -
mezitím do mísy vyklopím vaničkový tvaroh, na jedné straně rozmíchám na kašičku 1 krásný žloutek a asi 1 lžíci měkkého másla a rozmíchám pak s tvarohem, na to 8 plných velkých lžic hrubé mouky, malinko soli a asi 1 lžičku prdopeče. Zamíchám, vyklopím na plochu podsypanou trochou hrubé mouky, rozkrojím na 8 - 10 kousků, podle toho, jak velké ovoce mám.
Zabalím švestky nebo jiné ovoce
( jahody, nakrájená jablka, borůvky, meruňky a pod. )
důkladně do těsta, aby byla všude okolo stejně tlustá vrstva,
nakladu do vařící vody v hrnci.
Opatrně, neopařím se.
Vařím pomalým varem asi 13 minut a v polovině toho času vařečkou knedlíky otočím ,,na druhý bok,,.
Pak vylovím, každý propíchnu, dám na talíř a nyní podle chuti:
buď posypu nastrouhaným tvrdým tvarohem a moučkovým cukrem a poleju rozpuštěným máslem
nebo mletým mákem a máslem
nebo kakaem a máslem
skořicovým cukrem a máslem -
už jsme dávali i kysanou smetanu, šlehačku.
pokud v létě zabalím jahody, můžu polít jahodovým rozvarem.
Pokud použiji švestky, když je předem vypeckuji, zabalím dovnitř malinkou kostičku cukru místo pecky.
Dobrou chuť.
A nebojte se toho, děvčata, většina mužů má ráda pivo, fotbal a oblé tvary.