sobota 6. února 2021

S covidem

 Omlouvám se všem, kteří bojují s covidem a nebo se perou s jeho následky a mají vážné zdravotní problémy, omlouvám se za to, že si částečně dělám ze situace legraci, ale jinak to neumím. A to nejen ve vztahu k mrňavému, záludnému zmetkovi, který nám ničí životy a ruší plány.

Milé KOČKY,

zjistila jsem, že lidé mají, prý, špatnou chuť a špatný čich, a mnoho dalších příznaků covidu. Já zas, aniž bych ho chytla, ztrácím fantazii, co pořád vařit. Jsme s mužem doma jako vězni na Bezdězu, nechci vařit pořád to samé dokola a ani nechci trávit příliš času po obchodech. Natož stát spoustu hodin u sporáku.Tudíž mi nezbývá, než si udělat představu, co ukuchtit na pár dní dopředu a pak se vhrnu do krámu, nakoupím a šup zase do bezpečí bytu. Tady si potraviny očistím, uložím a pak každý den až do vyčerpání zásob tvořím jídla, abychom neumřeli hlady, ale to se prý stává až za 60 dní, tedy to nám nehrozí, my bychom vydrželi jistě déle.Máme dostatečné špeky.

Včera jsem třeba šla od pošty a zelinář měl krásný kopr, koupila jsem proto jednu kytičku a udělala koprovou polévku, tu manžel rád, měla jsem doma smetanu, k tomu jsem spáchala krkovičku na česneku, špenát a dvě šišky bramborových knedlíků, zbylo i na dnešek a mám vystaráno.Zítra hodlám udělat polévku s drožďovými knedlíčky - už dlouho nebyla - a zapečené těstoviny, to by se také mohlo stát, že zbyde na druhý den a ušetřím si práci. Když nevím, kudy kam, udělám švestkové knedlíky z tvarohového těsta, máme je rádi a jsou moc dobré a netrvá to dlouho. Splňují moje chutě, není to maso a je tam ovoce. Čas od času mám chutě na něco se zelím, ale obvykle to řeším polévkou zelňačkou. Nebo zamíchám do brambor kousek sádla a nakrájené kysané zelí a je to lepenice a k ní se hodí upečené kuře nebo cokoli. Manžel má ze všech jídel nejraději řízek mezi dvěma řízky, tak někdy je těžké mu vyjít vstříc, ale zvládáme to. Loni, po té jeho eskapádě s nemocnicí, přestal jíst papriku i mletou, protože se mu dělala svědivá vyrážka, tak nemohu dělat guláše a podobná jídla, ale nedávno jsem vařila segedín a přežil to bez úhony. Proto občas přistanou na talíři španělské ptáčky s rýží, zapečené brambory, karbanátky s bramkaší, žemlovka, ale už ne plněné papriky, a hodlám vbrzku udělat rajskou s knedlíkem, mám na ni chuť. Tu dělávali u nás ve škole za mého mládí moc dobrou a já ji takovou ani neumím, taky není k sehnání perník, který tehdy do toho strouhali ( asi ). Jestli se vybičuju, udělám občas i svíčkovou ( jenže druhá babička umí lepší!)  a pokud něco slavíme a mají přijet mladí, tak manžel naskočí do procesu tvoření a peče kachnu, já obstarám zelí červené i bílé a knedlíky a hodujeme. A pak jen sklízíme pochvaly a medaile. Já ráda lečo a taky obalovaný květák, to vařím hlavně, když je tu mladší vnučka. Nebo brokolici a pod., manžel ze vší zeleniny nejraději pečený bůček a já zase mramorovou bábovku. S námi je to těžké.


Myslely jste si, milé KOČKY, že sem dám fotku řízku?......................... tak jo...




28 komentářů:

  1. V podstatě mi nevadí vařit, ale vadí mi, že kolikrát nevím co. No, ale vždycky to nějak dopadne.
    Hezkou sobotu, Jiřinko !
    Hanka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hani, mě třeba baví jíst u švagrové, kdy ona vaří dobře a já to nemusím dělat a přesto si pochutnám. ( bez mě s rezervou ). Jiřina z N.
      Já hlavně málo solím a to je pro většinu strávníků problém.

      Vymazat
  2. Přiznávám, že vařím nerada, ale ráda jím. A mám to štěstí, že můj muž vaří dobře, takže se střídáme. Zapečené těstoviny jsme měli tento týden, také vyšly na dva dny. Včera bylo rizoto, zbylo i na dnešek. Tak musím vymyslet, co budeme vařit zítra.
    Měj hezký den. R.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Růženko, máme to podobně.Manžel někdy vyžaduje jen brambory posypané haldou balkánského sýra a máslo, k tomu polévku a je to.Já si ráda dělám rybu, ale on nad tím dělá ksichtíky. Jiřina z N.

      Vymazat
  3. Na domácí restauraci je to kvalitní menu😊Jakou máte otvírací dobu? Je jasné, že myslím jen na výdej z okénka😋😂😂

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jo, to když mají přijít hosté, to se můžu přetrhnout, abych neměla ostudu, klidně i předkrm a taky zákrm ( zákusek ) nebo něco mlsného.Okénko sice máme, ale vysoko, tak bych vydávala přes balkon?
      Jiřina z N.

      Vymazat
    2. To by byla balkonová scéna, jak z Romea a Julie😊😊😊

      Vymazat
    3. Jé, Verona a balkon. To je taky super vzpomínka. Jiřina z N.

      Vymazat
  4. Jiřinko, článek mě pobavil, protože jsem na tom podobně. V některých ohledech stejně. 🤣 Mně nečiní problém uvařit, ale vymyslet co budu vařit. Navíc můj muž má omezení po zánětu jícnu, takže spoustu toho nesmí. A pokud to smí, tak to zase nejí. Pro něj je nemyslitelná kombinace brambor a zelí. Lepenici miluju, ale jednu porci neumím, takže pak jí jím několik dnů. 😂🤣 Navíc nějaké novinky manželovi taky "nejedou". Kuskus, který je rychlý a který jsem si oblíbila, přežvykuje a tváří se útrpně. Máme to my holky těžké.
    Zítra budou zapečené těstoviny, dnes ohřeju kotletu, kterou jsme měli ve čtvrtek a aby byla změna, brambory opeču.
    Měj hezkou sobotěnku. 🍀👍

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Alenko, říkala jsem si, že to sem plácnu jako téma, abych se poučila od zkušenějších. Já třeba mám ráda brambory, kroupy, česnek, majoránku a zelí, omaštěné sádlem, ( sádlo rád manžel ) a tato kaše pro mne může být jen s volským okem a mužovi šoupnu maso.Jak říká jeden známý: i v česneku je málo česneku, mně česnek voní.
      Ve stáří je jídlo trochu problém, když každý něco nejí nebo nemůže jíst.
      Alenko, hezký víkend. Jiřina z N.

      Vymazat
  5. Tak já bych podle těch různých zaručených a věděcky dokázaných příznaků covidu ho měla třikrát do měsíce! A s vařením nějak zatím problém nemám, většinou přinesu něco z práce a je uvařeno...lepenici jsem párkrát dělala, dětem moc chutnala, muž už tak nadšenej nebyl.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Vendy, když se muž a žena v jídle shodnou, je to jistě přínos, protože jako moje matka kolikrát vařila tři jídla! třeba králíky zabila tři a dělala z nich různá jídla, neb jsme byli pakážníci a každý měl rád něco jiného. Já např. nejím a nikdy jsem nejedla tlačenku, držkovou polévku a nebo plíčky.Ale chlupaté knedlíky by zas nejedla spousta mých známých.Hezkou sobotu. Jiřina z N.

      Vymazat
    2. Tak já můžu tlačenku bez problémů, držkovou přímo miluju, a pajšl mám ráda od mala, a hrozně ráda bych si ho dala, jenže není materiál. A chlupáče? Klidně jen se zelím a slaninou, ale pokud je k nim kačenka, tak to je nebe v hubě!

      Vymazat
    3. To bys byla dobrý parťák mému muži u stolu. Pac Jiřina z N.

      Vymazat
  6. Já vařím ráda, hlavně proto, že ráda jím. A pánové v domácnosti se mnou také nevyjdou naprázdno. Má matka říkala, že mám 1000 jídel, která se málokdy opakují. Měla pravdu. zdraví Iwka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Iwko, to jsi jistě oblíbená žena.Jídlo, které mám moc ráda a už léta jsem ho nevařila, je sladká rýže s meruňkami a teď jsem si na to vzpomněla.Užij si víkend. Jiřina z N.

      Vymazat
  7. Jiřinko,vidím,že jsme na tom skoro stejně.Maso jím,ale nemusím ho mít.Mám ráda zeleninu,omáčky,celkem se u nás ujal kuskus,taky luštěniny vařím často.Zapékané těstoviny,brambory na různé způsoby.Akorát toho času není tolik.Naštestí máme se synem obědy v práci,starší syn bydlí sám,tak si něco udělá,často i příjde na jídlo,čili vaří se více o víkendu.Přes týden také,ale už to není tak nutné,pokud tedy máme chuť na teplou večeři,tak se něco rychlého ukuchtí.Přeju Ti hezký večer a klidnou neděli.Marťa.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Marťo, byly doby, že jsme téměř každou neděli kvůli manželovi dělali knedlozelovepřo, měl rád pečené maso.Teď mu koupím občas bůček, ať si ho upeče a vařím něco jiného a on si tím bůčkem přilepšuje. Jiřina z N.

      Vymazat
  8. Jo, to znám! Vaření mi nevadí, ale vymyslet CO, občas ty nápady nechodí. Manžel sní všechno (jenom koprovku nepolkne!), to je velká výhoda, nejsme vybíravý ani jeden, jen já moc nemusím sladká jídla, ale klidně mu je udělám. V pátek měl nudle s mákem a já jenom zelnou polévku s bulgurem. V poslední době jednou týdně jíme ryby - kapr (ty máme v mrazáku, manžel nachytal), kupuji chlazené mořský vlk, treska, pstruh, tuňák (toho jsem koupila poprvé), losos. Pak jednou týdně zařazuji luštěniny, buď v polévce nebo jako přílohu a manželovi sladké jídlo ob týden (ať se poměje). V pondělí většinou zbývá z nedělního oběda. Hodně využívám svou zavařenou či zamraženou zeleninu z léta. Jo a milujeme polévky, když udělám hustou, stačí nám k obědu jenom polévka. Maso většinou vařím jen o víkendu. Hodně se inspiruji recepty od Kuchařky ze Svatojánu, baví mne zkoušet nové a hlavně jednoduché recepty, vždy tam najdu co mne osloví k vyzkoušení a vždy je to moc dobré.
    Takže asi tak u nás v kuchyni :-).

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Alenko, o tobě nepochybuji, že jsi skvělá kuchařka a že máte pestrou stravu.Jiřina z N.

      Vymazat
  9. Jiřinko jsme na tom podobně. Drožďovku, tedy zeleninovou polévku s drožďovými knedlíčky vařím docela často a máme ji rádi. Stejně tak zelňačku ať bílou se smetanou a vařeným vajíčkem nebo paprikovou s klobásou. Kromě rajské polévky máme rádi snad všechna možné druhy a já přímo miluji fazolovou, jen mi nechutná z fazolí z konzervy. To si raději den předem fazolky namočím a to je pak bašta stejně jako miluji hrachovou krémovou s troškou šlehačky ozdobenou....Koprovou polévku neznám. Dělám omáčku. Rajskou omáčku jsme měli minulý týden. Tak se měj moc pěkně a já si jdu dát něco dobrého. Přivolala jsem si tvým článkem myšlenky na nějakou dobrůtku.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Járo, já mám ráda fazole, když jsou udělané jako ostré, pálivé.Polévku s fazolemi dělávám také, ale manžel to moc nemusí. Jiřina z N.

      Vymazat
  10. Jiřinko, pro mě není problém vymyslet co se bude vařit. Ale už si připadám nějaká "vyvařená" po těch letech a třech dětech. Vaření je u nás zcela na mě, mužskej se neangažuje, když se snažil něco ukuchtit, tak to nikdo nechtěl. Vše má překořeněné, přesolené a mastné. Můj jídelníček (zelenina, ryby, kaše...) mu nevoní, tak je to pak těžší. Klidně bych už vaření někomu přenechala a věnovala se svým kreativním zálibám. Měj se hezky Lenka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Leni, koření mi nevadí, ale hodně soli a tuku ano. Jak je fajn sednout si a dostat dobré jídlo na talíř, viď? aniž bys musela tancovat předtím u sporáku. Jiřina z N.

      Vymazat
  11. Teda Jiřinko, ty jsi mne navnadila na tolik dobrých jídel. Mám chuť na jahodové knedlíky, ale i na všechny další dobroty. Míra má, stejně jako tvůj manžel, rád řízky a ty jsme už také dlouho neměli. No, jenomže na zítra vařeno mám a v týdnu toho moc nezvládám, vařím jen občas. Ale za inspiraci děkuji, fantazie mi dochází, takže nějaký tip využiji.
    Přeji hezkou neděli. D.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dášenko, to víš, když jsi na cestách, ale ty Míru neošidíš. Jiřina z N.
      Dnes v noci i u nás napadl sníh a hned jsem si na tebe a na synovce vzpomněla, jak se vám, řidičům, v tom asi jezdí.

      Vymazat
  12. Jiřinko, chodila bych na stravu, jo :o)
    Manžela mám pochopitelně masojídka, ale mám radost, že se neškaredí u kuskusu, brokolice, cizrny a podobných zdravějších jídel.
    Pa, Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Helenko, já když někde na blogu vidím ty bábovky a nebo cukroví, co vy, šikulky, upečete a vyfotíte, mám vždy cukatůru si něco také upéct.Jsem hodně na sladká jídla. Od mala.
      Hezký podvečer ti přeji. Jiřina z N.

      Vymazat