čtvrtek 11. ledna 2024

Rozhledny

 Napadlo mě najít fotky k různým rozhlednám, které jsme kdy navštívili, ať už jednou nebo vícekrát, třeba by to tady, na mém blogu, mohlo někoho inspirovat a v létě pak přilákat k návštěvě?

Milé KOČKY, možná vám to přijde divné téma, ale pocházím ze severu ( z legrace tomu říkám Jižní Skandinávie ) a to z Benešova nad Ploučnicí, tedy z Děčínska a tam, jak známo, se nachází rozhleden hodně, jsem sama zvědavá, na kolik z nich si dokážu vzpomenout. Ovšemže to budou ty, na které jsem kdy vystoupala osobně. ( k některým marně hledám fotky, i když vím jistě, že jsem to fotila už digifoťákem )

Varhošť:

Po zdolání čedičového vrchu vystoupáte po 68 schodech na vrchol, odkud se vám otevře výhled na Říp, Hazmburk, Lovoš, Milešovku, Kletečnou, Krušné hory či Nakléřov. Rozhledna je 15 m vysoká se třemi vyhlídkovými plošinami. Přístup k rozhledně je od Sebuzína po značené cestě. V sedle pod Varhoštěm je parkoviště, ze kterého se dá dojít na vrchol pěšky za 15 minut. Rozhledna je celoročně volně přístupná.



Děčínský Sněžník:

Na vrcholu naší největší stolové hory stojí již od roku 1864 krásná kamenná rozhledna. Byla vybudována pro zeměměřičské účely. Brzy však začala lákat k návštěvě i turisty.
Z rohledny se návštěvníkům naskytnou okouzlující výhledy na Česko-saské Švýcarsko, Krušné hory, Lužické hory, či České středohoří s Milešovkou.
Díky zdejším termickým stoupavým proudům bývá toto místo nazýváno "Větrné lázně".
V období listopad až březen je rozhledna otevřena s ohledem na počasí.




Sokolí Vrch:

Zdoláte 162 schodů na vyhlídkový ochoz z ocelových roštu do výšky 31 m. Z něj se vám naskytne kruhový rozhled na Děčín a jeho mosty, Krušné a Lužické hory, Labské pískovce i České středohoří. Věž slouží jako rozhledna a zároveň k telekomunikačním účelům.



Velký Chlum:

Kamenná rozhledna byla postavena v letech 1928-29. Zdoláním 81 schodů točitého schodiště se můžete kochat kouzelnými výhledy na město Děčín s řekou Labe, vrcholky Českého středohoří, Krušné hory, Děčínský Sněžník s věží či Českosaské Švýcarsko. Celková výška stavby je 19 metrů a je celoročně přístupná.

fotky nemohu najít!

Studenec:

Jedna z našich nejstarších rozhleden byla postavena v roce 1888 na místě původního triangulačního bodu. Postupem let ale chátrala a měla být dokonce stržena. Na poslední chvíli se ji podařilo zachránit a nově zpřístupnit veřejnosti v roce 2009. Z vyhlídkové plošiny ve výšce 17 metrů nad zemí se můžete kochat výhledy na Krušné, Lužické a Jizerské hory, Krkonoše nebo České středohoří




Jedlová:

Krásná kamenná rozhledna pochází z roku 1891, kdy se stala oblíbeným turistickým cílem.
Z vyhlídkové plošiny ve výšce 23 metrů se vám naskytnou daleké výhledy do okolí.
Při dobré viditelnosti jsou vidět nejen Lužické a Jizerské hory, ale také Ještěd, Bezděz, Milešovka, či Děčínský Sněžník se sousedními Krušnými horami.



Dýmník:

Zrekonstruovaná patnáctimetrová válcová věž z cihel stojí na Dymníku od roku 1896. Tehdy ji na vlastní náklady nechal postavit rumburský radní August Wenschuch. Z její prosklené terasy si můžete prohlédnout krajinu Šluknovského výběžku, Lužické hory a oblast Českosaského Švýcarska a ve větší vzdálenosti i Ještěd, Bezděz, Milešovku či Děčínský Sněžník.



Vlčí Hora:

nedávno vyhořela, více se dozvíte na stránkách u Járy Rbk:https://fotojaradu.blogspot.com/

Rozhledna stojí na vrcholu vulkanického původu tvořeného čedičem a magnetovcem, který je zde značně obsažen a vychyluje střelku kompasu až o 40 stupňů. 65 vnitřních schodů vás zavede 19 metrů vysoko, odkud spatříte výhled na České a Saské Švýcarsko, Lužické hory, Labské pískovce i Krušné hory. Cesta je ideální pro pěší i horské kolo.

tady jsem dodala snímek obrázku, který tam tehdy visel:



Tanečnice:

Už ve 30. letech 19. století na vrcholu Tanečnice stála dřevěná vyměřovací věž. Na jejím místě byla v roce 1905 postavena dnešní rozhledna, která je považována za nejseverněji položenou rozhlednu Česka. Zděná stavba je vysoká 26 metrů. Rozhledna patří mezi takzvané Bismarckovy věže. Z vyhlídkové plošiny můžete spatřit Jizerské hory, Krkonoše, České středohoří nebo Labské pískovce.

Luž: 

nová rozhledna je na německé straně vrcholu

Hvozd:

Hvozd je výrazný znělcový hřbet se dvěma vrcholy v Lužických horách na hranicích s Německem. Je pátým nejvyšším vrcholem Lužických hor. Na vrcholu jsou dvě restaurace. Hora Hvozd je na hranicích mezi Českem a Německem. Má dva vrcholy, přes jižní vyšší vede státní hranice. Nižší vrchol je na německé straně



Ještěd:

poprvé jsem tu byla ještě za staré budovy, která později vyhořela, asi v r. 1957? Známý vysílač na stejnojmenném vrcholu má tvar rotačního hyperboloidu, který navrhl architekt Karel Hubáček. K realizaci stavby došlo v letech 1966-73. Uspořádání vnitřních prostor navrhl Otakar Binar. Rozhledna je vysoká 94 metrů a v slouží také jako hotel a restaurace. Z Ještědu budete mít neomezený výhled na všechny světové strany. Za dobré viditelnosti spatříte i pražský Petřín.


rozhledny Královku, Slovanku a Bramberk  jsme také navštívili, ale fotky už nemám k dispozici...

Kopanina:

Základní kámen cihlové rozhledny byl položen na podzim roku 1893. Projekt vypracoval člen Klubu českých turistů - František Duba. Ke slavnostnímu otevření došlo v červnu následujícího roku.
Po zdolání 94 schodů do výšky 18 metrů se před vámi rozevře vynikající výhled na Český ráj i jeho dominanty - zřícenina Trosky, město Turnov, dále hora Ještěd, Černostudniční hřeben s rozhlednou nebo Krkonoše.



Černá Studnice:

Kamenná věž byla dokončena v roce 1905 a má 4 ochozy, ze kterých budete mít výhled na Jablonec, Liberec, Ještědsko-kozákovský hřbet, významné části Jizerských hor i Krkonoš, dále také Český ráj s Troskami, Bezdězem a Ralskem. Za výhledem je třeba vystoupat 91 schodů do výšky 21 metrů. Informace o rozhledně lze získat v restauraci pod věží, která je otevřena po celý rok. Při zakoupení vstupu, dostanete jako vstupenku kruhovou pohlednici. Je-li rozhledna zavřená, částečný výhled máte z 50 m vzdálené skály, která byla již v roce 1885 upravena na vyhlídkový prostor.



Tanvaldský Špičák:

Kamenná rozhledna je součástí turistické chaty, která byla veřejnosti zpřístupněna v roce 1908. Současná podoba je výsledkem stavebních úprav v roce 1930. Osmnáctimetrová věž nabízí kruhový výhled na Jizerské hory nebo Krkonoše. Při celodenním dešti je rozhledna uzavřena. 



zítra se pustíme do dalších...





18 komentářů:

  1. Jiřinko,tak to je úctyhodný počet rozhleden. Pamatuješ na tuším ČT 2 běžel pořád s panem Luďkem Munzarem - rozhledny? Moc zdravím a přeji 🍀

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Marti, ty rozhledny jsem připravila celkem na tři dny - je jich hodně a to nebudou ani tak všechny. My jsme jeden čas běhali po rozhlednách, neb radiostanice dál z kopce dokřikne. Manžel a později i já jsme se vysílání věnovali několik let a parta nadšenců tedy chodila s námi po kopcích.
      Jiřina z N.

      Vymazat
  2. Jiřinko, že hodně chodíš, to všichni víme, ale ty se ani kopcům nevyhýbáš... Mohla bych přidat tu Královku, tam jsem byli na podzim a v úterý aktuálně Goethovu vyhlídku nad Karlovými Vary.
    Děkuji za parádní přehlídku kopců a přeji příjemný den. Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Helenko, bude to prima osvěžení, když to sem - na tvůj blog, dáš.
      Jiřina z N.

      Vymazat
  3. Hodněkrát jsi se podívala z výšky na tu naši krásnou zemičku. Taky jsem na nějakou sem tam vylezla, ale z těch Tvých dnes tady by to byla asi Královka (bez fotky).
    Měj pěkný den !

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hani, kolem Liberce a Jablonce jich je požehnaně a jsou z nich krásné výhledy.
      Jiřina z N.

      Vymazat
  4. Lezarts
    Tomu říkám putování na “vysoké noze”:-)))
    A že těch rozhleden je, a jen málokterou jsem pokořila. Snad ani na prstech jedné ruky bych je nespočítala:-(

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Renátko, taky jsme jich navštívili hodně, ale už jsou i nové...Jiřina z N.

      Vymazat
  5. Ahoj Jiřinko, určitě je to inspirace ráda chodím na rozhledny a pozoruji krajinu z výšky Moc zdravím Iveta

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ivetko, aby ne, když je hezky, to se to rozhlíží, třeba z Křemešníku je báječný výhled. Jiřina z N.

      Vymazat
  6. Jiřinko,to jsou všechno krásné rozhledny,ale na většině jsem nebyla.Chtěla bych se
    hlavně podívat na Kopaninu.Někde jsem četla,že by se měla cesta k ní opravit a možná
    i sama rozhledna.Už to nemohu najít.
    Hezký večer

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jitko, tam jsem byla celkem čtyřikrát a musely jsme si dojít půjčit klíč k jedné paní.
      Jiřina z N.

      Vymazat
  7. Jiřinko tak to je super výběr rozhleden. Rozhůedny miluji a pokud jedeme do míst, kde nějaká je, tak ji určitě navštívím. Z těch, které tu uvádíš jsem něbyla na Chlumu, manžel odmítl ten prudký kopec jít a nebyla jsem také na Kopanině, Černé Studnici a Tanvaldském špičáku. V těch místech jsem ještě nebyla. Jsem ráda za tu nabídku a třeba se tam někam také ještě v létě podíváme.Na Luži je zajímavá rozhledna a musím dodat, že sice rozhledna na Studenci je super, ale v létě z ní není nic vidět, protože výhledy zakrývají koruny vzrostlých listnatých stromů. Těším se na další pokračování. Hezký večer Ti přeji.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jaruško, Studenec že zachránili, jsem moc ráda, mám fotky, kde je vidět zákaz vstupu a rozviklaná rezatá konstrukce. Na Chlumu jsem byla naposledy před lety, už to tam bylo po opravě počmárané, jeden by brečel.Taky dole v Březinách byl už zaplocený ten pozemek, kde jsme kdysi hledali ty obtisky prehistorických mořských potvor.
      Jaru, hezký večer. Jiřina z N.

      Vymazat
  8. Odpovědi
    1. Díky, u vás jsou taky hezké kopce a výhledy. Navíc, u vás můžeš potkat i medvěda.
      Jiřina z N.

      Vymazat