úterý 27. ledna 2015

O češtině

Moje milé KOČKY,
na blogu tam i onde ve volném čase s radostí čtu a prohlížím příspěvky, článečky, fotky.
K některým se vracím denně, nebo spíše velmi často, na jiné se dostanu občas, ale některé mi dělají vrásky, a to proto, že ačkoli nejsem učitelka, vidím, kolik lidí píše hrubé chyby v českém textu.
Mrzí mě to, kdekdo umí anglicky a mnohdy i jiné cizí řeči a čeština je taková Popelka, že nestojí za to, se ji naučit? Všímám si, že jsou to mnohdy maminky dětí školou povinných, které píšou hrubky v textu, a pak doufám, že se od dětí při psaní úkolů ještě dodatečně něco naučí.
Říkám si: to to neumějí a nebo tak spěchají a nasekají chyby a už to po sobě nečtou?
Není to ojedinělý jev, někteří naši novináři jsou taky umělci!, a často i v TV v pořadech slyším, kterak neumějí lidé do debaty pozvaní česky třeba číslovky a jiná slova správně používat, - moje matka, dělnice ve fabrice ( kdysi ), by řekla, že to pěkně matlají.
Moje učitelka češtiny byla přísná a u ní i trojkař měl vystaráno, uměl dobře!, když jsme s kamarádkou přišly do Děčína na gympl, bylo nám řečeno, že už nás nemají co naučit, když jsme přišly od Jany Čížkovské!
Můj manžel je ,,pouze,, vyučený, a nenapíše hrubku nikdy. Že by dnešní školy na češtinu kašlaly? Jak je to možné? ptám se.
Že by to bylo taky tím, že jsme hodně četli a měli to odkoukané z knížek?
Začátkem roku obvykle hledám u cestovek, kam namířím v novém roce své kroky, kam to bude letos - jaký zájezd...a pokud se mi stane a stává se to, že mají v textu chyby a nesmysly, a ani za několik dní nejsou tyto chybně napsané texty opravené, nejedu s nimi ani náhodou, i kdyby nabízeli Tádž Mahal za 1 tisíc korun.
Netvrdím, že vše umím, jsem starší model a učila jsem se v jiné době, asi je mnoho nových pravidel v českém jazyce, ale měkké i a tvrdé y se snad používají pořád stejně? Přiznám se, že ráda nakukuji našim vnučkám přes rameno, když píší úkoly, třetí a pátá třída,
nemůžu tím nic zkazit, když se něco nového dozvím?!
Neumím to okomentovat, proč se něco píše tak a ne jinak, ale doufám pevně, že píšu správně a považuji to za důležité, nepsat hrubky.
Abychom nedopadli jako ti dva policajti ve starém vtipu, když měli napsat U Pošty nebo U kina a nevěděli jaké i, y - tak napsali Na rohu.