pondělí 13. února 2023

Vydatný

 Tak nějak bych se mohla občas vyjádřit o některém z našich výletů, kdy manžel se mnou nebo i nějakou další osobou vyjede na výlet, netuší, kam to bude a co uvidíme a spoléhá na mne, že to bude stát za ty peníze, které shltne benzín, případně nějaké to občerstvení v hospůdce a nebo v cukrárně  - přeci jen kafíčko/čaj a něco k tomu musí být. To by nebyl výlet ( i když, kolikrát jsme to odvýletovali s chlebem se sádlem či máslem a termoskou s čajem). To by mohly pařezy kolem Bezdězu bez uzardění odsouhlasit.

Pro dnešek jsem se rozhodla ukázat vám, mé milé KOČKY, jeden z takových výletů - kdy jsem toho naplánovala hodně a taky jsme z toho plánu stihli dost. Když už se tam jede, ne? , ale každému místu věnujeme dost času a není to jen zastavení na jednu fotku!

Vydali jsme se časně zrána směrem východním, první zastávkou byly Choltice - zdejší zámek. Byla tam nějaká chlapská akce, která mne na rozdíl od manžela nezajímala, takže jsem se s Janou věnovala procházce zámeckým parkem. 







Odtud jsme jeli do nedaleké obce Svojšice a prohlédli jsme si zdejší tvrz z r.1365






a poté nás uvítalo městečko Heřmanův Městec, kde jsme byli již vícekrát předtím a podívaly jsme se s kolegyní krom jiného do zdejší krásné synagogy, kde probíhala právě výstava fotek Vl. Železného         ( ano, bývalého ředitele Novy )  z jeho výletu do Izraele. Byly krásné!







a na náměstí:




Moc rádi jsme pokračovali do mé oblíbené Chrudimi a poté ke kostelu v Kočí, ten fotím často a ráda, mám li možnost. 








a jelo se dál: k Podlažicům: ( Ďáblova bible)



A jako bonbonek - nakonec nás čekal hrad v Košumberku.




s výhledy na překrásný kostel v Luži:



Jenže, cestou zpátky jsme nemohli nechat nepovšimnutou Vraclav, kde se nám také líbí a tak poslední půlhodinka patřila tomuto kostelu a okolí. 







Beru takový výlet jako vítězství nad leností ( vstávání ráno )  a nudou ... to je něco, co neznám. Pravda, byli jsme v této oblasti výletovat i dovolenkovat vícekrát, takže pokaždé si přidáme něco nového, ale navštívíme i už shlédnuté a potěšíme se zas a znova. Doporučuji.