neděle 12. února 2023

Souvislosti

 Za těch téměř devět let, kdy se snažím dávat na blog někdy snad i zajímavé příspěvky, jsem párkrát přiznala, že ráda navštěvuji jak památky jako hrady, zámky, působivé zahrady a parky, muzea, rozhledny, kostely, a podobně, pak také židovské hřbitovy, synagogy, gheta a vše, co s tím souvisí. 

Tak se stalo, že jsem těch synagog - a někdy už i opravených a zrestaurovaných, někdy dosti zubožených, navštívila docela hodně.Některé byly i krásně vymalované, někde měli v synagoze výstavu.

Jako příklad mohu uvést tu v Mikulově, v Heřmanově Městci, v Praze - pochopitelně - jich je několik, v Kolíně, v Boskovicích, v Úštěku, v Hartmanicích, dvě v Plzni, v Dobrušce,  ve Strážnici, ( bylo jich opravdu hodně ) - a třeba právě tuto v Krnově. 

Dovolte mi, milé KOČKY,  zde uvést část z výstavy zde tehdy instalované a všimněte si jmen podnikatelů, kteří tady před vznikem republiky nebo až po vzniku... zakládali továrny a vybudovali téměř z ničeho majetek, který jim pak snadno Němci ukradli a dál...to už všichni známe...























Panelů se zajímavými údaji bylo na výstavě hodně, já jsem to nafotila mátožně, to uznávám, ale jako ukázka by to mohlo stačit.