pátek 9. října 2020

Pár fotek z Maďarska

 Polepším se a přidám ještě několik obrázků z Maďarska, co mi to udělá, že?

Milé KOČKY,

bylo toho tehdy tolik, že se mi nikdo nemůže divit, že jsem zapomněla, jak bohaté dojmy můžete získat za pouhých 9 dní. 





pohled na Balaton od Tihány:




Hevíz:















Rosárium v Badenu:



Dvakrát v Maďarsku

 Spousta lidí jezdí už léta do lázní na Slovensku nebo do Maďarska, k Balatonu také proudily davy už za totáče. Já zas musím mít něco jiného, jako vždy.Na zájezd do rakousko maďarského pomezí jsem se přihlásila hlavně proto, že byla v programu zahrada v Tullnu a nějaké další, na ty jsem se těšila, měla jsem jet s kamarádkou Dášou od Opavy a prostě jsem si představovala holčičí výlet. Bylo to na termín, kdy tady kvetou lípy a vůbec jsem netušila, že jich i tam bude tolik. Dopadlo to jinak, Dášenka onemocněla a zájezd se slevou přenechala na rychlo povolanému mému manželovi ( nikdo jiný tak rychle jet nemohl ) a manžel sice nerad, ale jel a jak hezky pak o tom mluvil! Bylo to super. Ubytování a program moc pěkné. Jindy jsme si s Janou, mojí druhdy kolegyní, objednaly zájezd na 9 dní - Velký okruh Maďarskem. Vůbec jsem si to tam neuměla představit a každý den mě něčím překvapil a byla to překvapení příjemná a značně pestrá. Města, kde kdysi žili Maďaři, Židé, Němci, Slováci, katolíci, protestanti, muslimové - to vše se před 2.sv.válkou, během ní a hlavně po ní zamíchalo a někdy je dost těžké se v tom vyznat. Pobyt v Budapešti, výlet do Vyšegradu, oblíbený zámek císařovny Sissi, vesnička zapsaná v UNESCO, každý den byl jiný a zajímavý. Na východě jsme se seznámili s místy, kde přebýval sám velký A.Komenský, jinde - třeba v Tokaji, vinice a tak bych mohla pokračovat. Kdo zná dějiny Uher a ví, kam až pronikli Turci a co se na tomto kusu země odehrávalo, nediví se tolik.

Milé KOČKY,

zůstanu věrná původní myšlence, že tu jen tak pro vaše pobavení přidám  pár obrázků, když se cestovat nyní nedá. Ale nemohu, bohužel, než jen nastínit třeba jejich skvělé jídlo naservírované v kotlíku, s pečivem, pivo k tomu ( české ) a nemusíte tam strádat. Takže za mne: do Maďarska kdykoli a ráda:


































Zážitek byl jak tržnice v Budapešti, tak návštěva lázní, mosty přes Dunaj, ale i každé další místo, které bylo v dobře sestaveném programu zájezdu. Nemohly jsme si říct, sem jsme se nemuseli plahočit. A když vařím segedín, vždy si vybavím, jak jsem seděla v Segedi na břehu tamní řeky a zírala na ten mohutný tok, Labe u nás je proti tomu potok.