pondělí 19. října 2020

Je mi líto

 Tak si tady trochu zastýskám, když dovolíte,

milé KOČKY.

Když jsme dříve jezdívali a občas ještě někam vyrazíme, snažila jsem se poznat různé kraje a všelijaké památky, obvykle se snažím vidět vše od někoho, jako třeba od Santiniho a to se mi téměř povedlo, na to, že toho navrhl a postavil tolik. Pak jsem byla zvědavá na všechny památky zapsané v UNESCO, pak na smírčí kříže a tak podobně, židovské hřbitovy, synagogy, Křížové cesty, zámecké zahrady a parky, pořád mě to někam táhlo a manžel celkem rád někam jel, ač ho ty ,,bouračky,, jak s oblibou říká, zas tak moc nezajímají.     - - -                          ( no, jako úvod to stačí ).

Tak se stalo, že jsme jezdili i na místa, o kterých by nezasvěcení řekli, co tam?, stručně řečeno severně od silnice tzv. Karlovarské... a nestačila jsem se divit. Bývalo to prý území zemědělské, plné polí, vsí, městeček, kostelů, pak ovšem přišla doba uhlí a mnohé se rapidně změnilo, po válce  tahle oblast, dnes podle mne hodně zdevastovaná, už jen chřadla a nevzkvétala. Viz zámek Jezeří! Postavily se tu Nechranická přehrada, několik elektráren, přestěhoval se kostel v Mostu, vystavěly paneláky. Najdete tu v mnoha obcích naprosto zničené zámky, torza sýpek, kostely před zřícením, baráky ve vsích vypadající jako dva dny po válce. Je mi to upřímně líto. Republika potřebovala uhlí a tak se těžilo. Smrad, kouř, špatný vzduch, nemoci. Už se to o dost zlepšilo, pravda, najdou se i památky jako Nový Hrad v Jimlíně, kde je to hodno návštěvy, město Kadaň už se také postupně zvedá z popela, zámky Stekník, Líčkov a některé další, jako Krásný Dvůr, Chyše, Valeč, Červený Hrádek, Duchcov a další lze někdy s omezením navštívit, ale hodně je ještě těch, co buď je někdo koupí a možná opraví, nebo spadnou. Třeba klášter v Ročově, který jsem už dvakrát na blog dávala, to je běh na dlouhou trať a bez peněz do zdevastovaného kláštera nelez ( rada pro případné kupce ). Někdo si řekne, ta nadělá se starými baráky, Jsou to svědkové minulosti a umu těch, co tu žili  před námi. Věřím tomu, opakuji to pořád, že třeba Žatec, až bude jednou opravený, bude perlou mezi českými městy! Dočetla jsem se, že zámek v Polákách někdo koupil a bude ho pomalu dávat dohromady, jakou radost jsem měla z té zprávy!, - já tam byla se školou na jednocení řepy! ( bylo mi asi 16 let! -  to se tehdy dělávalo, to ještě děti směli trochu pracovat, hihi ). 

Když se podívám, jak úžasně zvelebili Kučerovi zámek Nové Hrady u Litomyšle, tak vidím, že to jde! otázka je, jak dlouho to trvá a za jakou cenu...nejspíš si pořádně mákli!

Doupovské Hory - dnes vojenský prostor - a ty obce okolo, ty by potřebovaly lidi, pracovité a odhodlané a peníze od státu, hned by to tam lépe vypadalo. V duchu tomu říkám bohem a státem zapomenutý kraj. Vylezte si na Andělskou Horu a rozhlédněte se.








 
Připnula jsem pár obrázků z Valče a ještě poznámku: takových krajin, kam by se mělo napumpovat něco peněz a hodně práce znám víc, třeba Broumovsko, Šluknovsko, Chebsko.
Vaše Jiřina z N.