sobota 13. ledna 2024

Rozhledny III.

 Dnes se budeme věnovat rozhlednám různě rozesetým po republice - Milé KOČKY: namátkou - 

Žalý:

Původně na tomto místě stávala jednoduchá dřevěná stavba sloužící k vyměřování a signalizaci. Poté zde byla postavena železná vyhlídková konstrukce, která musela být zbourána. V roce 1892 nechal Jan Harrach postavit 18 metrů vysokou kamennou rozhlednu. Z věže je kouzelný výhled na Podkrkonoší, pásmo Krkonoš, vrcholové partie Jizerských hor, Ještěd nebo Trosky. Při dobré viditelnosti lze zahlédnout i Králický Sněžník.


Praděd:

Výstavba vysílače s rozhlednou začala v roce 1969 podle návrhu Jana Lišky, k jeho dokončení došlo až v roce 1980. Celková výška stavby je 146,5 metrů, jeho špička je nejvyšším (umělým) bodem v České republice. Z vyhlídkové plošiny můžete spatřit kromě jesenických vrcholů také Krkonoše se Sněžkou, Beskydy s Lysou horou, při dobré viditelnosti také Vysoké Tatry nebo Malou Fatru.



Veselice - Podvrší:

Stožár je vysoký necelých 49 metrů a vyhlídkový ochoz ční ve výšce 32 metrů. Vede na točité schodiště podél stožáru. Na každém šestém schodu má odpočívadlo, které lemují madla na obou stranách. Za pěkného počasí odsud máte výhled na celé území CHKO Moravského krasu, Helišovu skálu, chladící věže elektrárny Dukovany a Pálavské kopce u Mikulova. Za dobré viditelnosti je možné spatřit také Alpy.


Jarník:

Telekomunikační železná věž, stojící na vrchu Jarník od roku 1997, je přístupná pro výletníky, kteří vystoupají do výšky 35 metrů (z celkových 59 m) po 182 schodech. Výhled z ní je parádní - nejen na Písecké hory, ale také na Brdy s vrcholy Tokem a Prahou, Novohradské hory, Blanský les s Kletí či na šumavský Boubín, Plesnou a řadu dalších vrchů.

Oslednice :

Původně zde stávala 16 metrů vysoká dřevěná rozhledna, kterou nechal postavit na konci 19. století profesor místní vyšší reálné školy Alois Kulhánek. Nyní tu najdeme ocelovou věž, patřící mobilním operátorům, která zároveň slouží jako veřejnosti přístupná rozhledna.
Při jasném a slunném dni je z rozhledny krásný výhled na krajinu okolo Telče. Vyhlídková plošina je ve výšce 31 metrů a dostanete se na ní po zdolání 176 schodů.




Javorník:
Zatraktivnit vrchol Javorníku rozhlednou napadlo šumavského spisovatele Karla Klostermana. Stavba se však uskutečnila až po jeho smrti, v roce 1938, podle návrhu architekta Karla Houry. Postupem času začaly vyhlídku přerůstat okolní smrky a tak byla v roce 2003 na vrchol umístěna betonová nástavba. Rozhledna je nyní 39,6 m vysoká. Z vyhlídkové plošiny ve výšce 30 metrů se vám nabízí výhled na Šumavu, Strakonicko, za dobré viditelnosti na Alpy nebo vysílač Cukrák nedaleko Prahy.


Petřín:
Jedna z nejvýznamnějších pražských dominant byla postavena podle vzoru Eiffelovy věže v roce 1891. Rozhledna měří 65,5 metrů a na její vrchol je potřeba vystoupat 299 schodů, případně lze použít výtah.


Krásno:
Rozhledna Krásenský vrch je 25metrová kamenná rozhledna s charakteristickým spirálovým pravotočivým schodištěm se 120 schody. Projekt rozhledny vytvořili sochař Willy Russ (1887–1974) a stavební technik Fritz Hoffmann. Rozhledna byla slavnostně otevřena 23. června 1935. Dnes je pokládána za jednu z nejromantičtějších a nejkrásnějších rozhleden v České republice. Skýtá dobrý výhled na Slavkovský les, Tepelskou vrchovinu, Krušné a Doupovské hory. Vrcholový kamenný ochoz je opatřen vyhlídkovými tabulkami. Rozhledna je od roku 1958 na seznamu kulturních památek České republiky.

Kozákov:

Železná věž byla veřejnosti zpřístupněna v roce 1995. Po vystoupání 124 schodů na vyhlídkový ochoz budete mít výhled na Český ráj, Pojizeří, České středohoří, Lužické, Orlické a Jizerské hory, Ještěd, Krkonoše a Broumovskou vrchovinu. Za pěkného počasí můžete vidět až čtvrtinu Čech a dalekohledem lze na obzoru zahlédnout i nejvyšší budovy Prahy.


Dobrošov:

Turistická Jiráskova chata s rozhlednou, projektovaná Dušanem Jurkovičem, byla slavnostně otevřena roku 1923. 25 metrů vysoká věž je obložená dřevem. Z ochozu je překrásný výhled do všech stran - na Krkonoše, Podkrkonoší, město Náchod, Jestřebí hory, Adršpašsko-teplické skály, Ruprechtický Špičák, Orlické hory či vodní plochu Rozkoše.



Strážný vrch: u Merboltic

Dřevěná rozhledna s kamennou podezdívkou byla dokončena v roce 2006. Z vrcholu se před vámi otevře rozhled na České středohoří, Lužické a Jizerské hory, Ralsko nebo Krušné hory.



bylo těch rozhleden více, ale ne všechny už najdu na fotkách...

Komáří Hůrka: to vlastně ani není rozhledna -

Komáří hůrka je hora v Krušných horách, na kterou vede sedačková lanovka z Bohosudova, významného poutního místa nacházejícího se poblíž Teplic. Vrchol je  dominanta hřebenu Krušných hor. Hora tvořená muskovit-biotitickou ortorulou s žilami granitového porfyru je význačným bodem geomorfologického okrsku Cínovecká hornatina



Další rozhledny, jako třeba Hvězda/Štěpánka nad Tanvaldem, Tábor u Lomnice n.P., Zvičina, Andrlův Chlum u Ústí n.O., Klínovec,  a mohla bych pokračovat  - už na mém blogu byly ... takže, milé blogerky, přeji vám do tohoto roku hodně nadhledu a pěkné výstupy.

Toto téma můžeme opustit třeba tím, že podotknu - například na Třemšíně (pěkná, dřevěná, bytelná rozhledna tam bývala) nebo na Poledníku jsem byla opravdu nadšená výhledy.

A ještě jedna - veškeré údaje k rozhlednám jsem opsala z Mapy.cz