pátek 25. srpna 2023

Kolem Sázavy - pokračování

 Moje milé blogerky, milé KOČKY, milí hosté mého blogu. Příští týden nebude na výletování ani pomyšlení a navíc se má změnit počasí a hlavně proto jsme si kolem Sázavy trochu vydatně zavýletovali. Prozradím detaily i druhé části naší výpravy.

V Ratajích nad Sázavou,, jak už jsem naznačila, jsme šli ke kostelu a pak ke hradu Pirkštejn  ( je neustále zavřený )a udělali jsme mu několik fotek, ale v tom slunci se to nedařilo, jak bych chtěla. 






aneb - když je všude abnormální hic - 


Našla jsem k němu:Památkově chráněný areál s pozůstatky hradního sídla bergfritového typu zbudovaného v první polovině 14. století. Gotický komplex je tvořen palácem s hradební zdí a válcovou věží, hradbou parkánu a hospodářskou budovou. Hrad byl doplněn i šíjovým příkop a mostem. V polovině 16. století pozbyl své rezidenční funkce, následně byl přetvořen na faru a zvonici.

Poté jsme se vyškrábali nahoru k zámku, ale na prohlídku jsme nešli.Zámek je zvenku stále v neuspořádaném stavu jako kdysi, před lety, ale prý je prohlídka pěkná. O něm píšou - V roce 1528 nechal upravit majitel dolního hradu Pirkštejna Ladislav Malešický z Černožic horní hrad v renesančním slohu. Po vystřídání několika majitelů v roce 1656 zámek získal Vilém František z Talmberka, který začal s úpravami a které dokončil až jeho syn. Prohlédnete si tak trojkřídlou patrovou budovu ve tvaru U s arkádovým nádvořím a novodobými slunečními hodinami z roku 1950.Od roku 1933 zámek patří obci, která provádí pozvolnou rekonstrukci.V rámci prohlídky zámku navštívíte Muzeum středního Posázaví se stálou expozicí historického a stavebního vývoje Ratají s instalací zaměřenou na středověk středního Posázaví. Stála expozice je doplněna expozicí Babiččiny kočárky.







Přesunuli jsme se do Kácova, kde zdejší zámek dostává nový kabátek a velmi mu to sluší, dokonce jsem oproti minule zaznamenala odkrývání teras a zvelebování pokračuje. K němu  - Historie kácovského zámeckého sídla se začala psát v polovině 14. století, kdy na jeho místě vznikla středověká tvrz. V polovině 17. století byla přestavěna na jednoduchý barokní zámek, který získal svou dnešní podobu po rozsáhlých úpravách v letech 1727-33. Později byl chodbou propojen se sousedním kostelem.V zámku si prohlédnete expozice historických radiopřijímačů a historie Kácovska – letovisko Kácov. Expozici historických motocyklů najdete v zámecké kavárně. V infocentru si můžete zakoupit suvenýry.Spatříte Modrý salónek, zámeckou chodbu či výstavu panoramatických fotografií Kácova a Posázaví a dobových pohlednic. V obrazové galerii se pořádají různé krátkodobé výstavy. Momentálně nepřístupný.






Zdejší hostinec nás svedl k obědu:



Následovala cesta do Zruče nad Sázavou a tady jsem si to užila možná nejvíce. Zámek a jeho park.   Pár slov k nim:Trojkřídlý pseudogotický zámek s třípatrovou věží byl postaven v letech 1872–78 na základech zchátralého renesančního objektu. Další úpravy proběhly v pseudogotickém slohu podle návrhu českého architekta Jana Vejrycha v letech 1891–92. Byla zbořena část hradeb, vystavěna novogotická vstupní brána a především byl zámek obohacen o gotické štíty, věžičky a vikýře.V současnosti zde můžete obdivovat prostory připomínající poslední majitele, rodinu Schebků, včetně kaple a věže. Z věže užasnete nad výhledem na starou část městečka, řeku Sázavu a Posázavskou dráhu, vybudovanou v roce 1903.






























Načež už jsme to namířili směr Kutná Hora a těsně před ní jsme uhnuli do Malešova, chtěla jsem se podívat, jak pokračuje oprava zdejší tvrze, ovšem tam bylo zavřeno a jen hluk prozrazoval, že uvnitř se pilně pracuje a doufám, že se dožiju toho, že bude otevřeno a budu tady hlásit : opraveno.




rostou! - hříbeček:





cudně se tvrz schovává za stromy nad rybníkem:


O tvrzi se tvrdí - Tvrz byla postavena Ruthardovci na konci 14. století na místě původního sídla. Dnešní podobu získal objekt v 18. století, kdy byla tvrz přestavěna na sýpku. Dochovala se pětipatrová věž s gotickými okny a se zazděným vstupním portálem v prvním patře a zbytky opevnění.Tvrz sloužila jako sýpka až do roku 1980, od té doby chátrala, v letech 2002-17 byla zrekonstruována do gotické podoby. Tvrz je přístupná při kulturních akcích.

Poté už nám nezbylo, než dojet domů. A doma? vše vyprat a těšit se z chladné místnosti.