čtvrtek 12. října 2023

Tři Pé

 Manžel se podíval na předpověď počasí a povídá:ve středu (4.10.23) má být hezky, co kdybychom se ještě někam rozjeli, než bude škaredě?Moc se mi nechtělo, taky je občas potřeba doma něco udělat, že, milé KOČKY, ale nakonec jsem kývla, že tedy ano.Na dotaz, kam, jsem jen tak plácla: na Pelhřimovsko. Měla jsem v hlavě tolik míst, která by bylo fajn v té oblasti navštívit, že mi to nedělalo problém.I když jsme kolem Pelhřimova výletovali vícekrát, pořád to tam nemáme úplně prochozené.

Vyjeli jsme ještě za tmy, což už v této době není tak hrozně brzy ráno, ale sluníčko vylezlo a svítilo nám do očí a dost mě štve i objížďka Kostelce n.L. - po těch děravých, hubených silničkách je to jízda za trest. 

Měla bych uvést, proč tři Pé. Přibyslav, Polná a Pelhřimov - to nakonec byla místa zastavení a jelikož jsem nic nechtěla ošidit a moc jsem s prohlídkami a focením nespěchala, to ostatní z plánů jsem musela nechat na jindy.Prvním pořádným zastavením byla Přibyslav. Trošku jsem si ji obešla, nafotila a doma si načtu info k různým událostem.Třeba mohyla J.Žižky nedaleko stojící už byla námi navštívena jindy.






V zámku je muzeum hasičů a hasící techniky, ovšem to jsem nevyhledávala, hlavně mě zajímal kostel a zvonice.


Přesunuli jsme se do Polné a tady jsem si dala na čas. Navštívila jsem - židovské město, synagogu, obešla jsem náměstí, poobědvali jsme zde a nakonec jsem došla k zámku a na jeho nádvoří.Léta jsem tu nebyla a dost jsem to nyní napravila:








Panely na ženské galerii v synagoze se zabývaly především Hilsneriádou...

náměstí:

















Potom jsme odjeli ( samé objížďky, takže jsme se prodírali Jihlavou! ), stavili jsme se v obci Vyskytná, kde jsem měla spadeno na dřevěnou zvonici a už nás vítal Pelhřimov. 






O tom ale až zítra, ano?