pondělí 26. dubna 2021

Výzva Járy

 Tak se přiznám bez mučení, že jdu na třetí pokus do výzvy Jaro u Járy. A Jára to skvěle zařídila, že termín posunula. Dnes jsem totiž jela odpoledne s manželem na jeho první očkování ( rozhodoval se dlouho a pomalu ), vzala jsem si tedy sebou aparátek a něco nafotila, snad to tématicky zapadne do zadání Járy. Musím uznat, že ač v noci a brzy ráno bylo pod nulou, jakmile vylezlo sluníčko, šla teplota nahoru a když jsme jeli busem do Prahy, krátce po obědě, rozkvetlé stromy bílé a růžové zdobily krajinu od nás až do Kobylis.

Milé KOČKY, 

tady jsou naprosto čerstvé fotečky - něco od nás a něco z Prahy.

pohled z kuchyňského okna:


snímky od boku cestou k busu:








záhon u zastávky:





a jsme v Praze:










zelená se neokouká:



Třebíz

 Třebíz - vesnice kousíček od Slaného a z hlediska výletování skvělý cíl, nemluvě o tom, že v jeho okolí je také spousta zajímavých míst a není nutno jezdit hned domů:

Milé KOČKY, 

měla jsem štěstí, že pokud jsme sem občas zavítali, bylo pěkné počasí. Navštívili jsme tu jeden statek, který si rádi vybírají filmaři, je tu občas k vidění vnitřek starého krámku na návsi a rodný dům Václava Beneše Třebízského, kněze, spisovatele, z druhé poloviny 19.století. Byl to velice zajímavý člověk s poutavou historií. viz třeba:

https://www.mu-klecany.cz/web/cs/historie-turistika/historie/vaclav-benes-trebizsky 

Slyšela jsem také o tom, že v Třebízi je zajímavé zahradnictví, asi s možností nakoupit třeba bonsaje?

V okolí jsou k vidění dřevěné zvonice v mnoha obcích, o některých jsem již psala dříve, je tu nedaleko nedostavěný kostel v Panenském Týnci. Ten stojí také za návštěvu.

Dovolím si přidat několik obrázků z této příjemné akce:





Kvílice:




Třebíz:














 Panenský Týnec:







A pár slov pro vzdálenější blogerky: o pásmu Mělník - Velvary - Panenský Týnec :je tu mnoho dost zničených zámků, jakož i spousta zajímavých památek, ale často jsou ve špatném stavu. Na některé je ale radost se podívat: zámek v Peruci, kostel ve Zlonicích, třeba obec Vraný má zámek, bránu, Křížovou cestu a kousek odtud je dolmen, na této trase je několik židovských hřbitovů... když jsme jezdívali auty s přáteli do Vraného ke známým, vždy jsem si cestou udělala zastávku a prohlídku nějaké té stavby. Je to stará, zemědělská oblast a na dohled od Řípu má co nabídnout: Mšené Lázně, Horní Beřkovice, Hořín, Budenice, a mnohé další, někde nepřístupné, jinde jen na nakouknutí přes plot a politování. A to jsme kousek od Prahy!