středa 2. února 2022

V Jedovnici

 Když jsem se zmiňovala o hradu Svojanov, vzpomněla jsem si i na jeden náš výlet na několik dní, kdy jsme se ubytovali u jedné hodné paní v Jedovnici, kde jsme si s mužem udělali kolem Velikonoc základnu a výletovali pilně po okolí.

Milé KOČKY,

jistě tedy nikoho nepřekvapí, že jsme navštívili vše, co tam stojí za vidění, jako kostel ve Křtinách,        ( autor můj oblíbený Santini Eichel ), jeskyně - Macochu a Balcarku, kde nám ukázali netopýry, a v jeskyni jsme si vyslechli část Verdiho opery, zajímavý zážitek!, zvědaví jsme byli na mnohé větrné mlýny, rozhlednu Podvrší u Veselice, a v Předklášteří jsem si dala specialitu - zelené pivo. Vaří ho pouze na Velikonoce. Nadchly nás barevné písky v lomu u Rudic, Rudické propadání i vývěr stejného potoka o pár km dále, poblíž Býčí skály. Podívali jsme se do Adamova a odjížděli jsme domů spokojení, že jsme čas, vymezený tomuto kraji, využili do poslední minuty. Ruprechtov, Senetářov a další obce už si budu pamatovat hodně dlouho. Také jsme se vydali k zámku v Rájci a do zámku v Lysicích.

Bylo jarní počasí a jarní nálada...a nyní nastává těžký výber z fotek:

Cestou do Jedovnice jsme navštívili památník místa úmrtí J.Žižky u obce Přibyslav a mnohé vesnice, položené východně od Žďáru n.S., o kterých jsem věděla, že tam Santini vystavěl kostely podle svých návrhů, cestou zpátky jsme se stavili v Pohledu a také u sv.Anny, poutní cesty s kapličkami asi 2 km od této obce na kopečku, kde je vývěr tzv. léčivé vody. Nemám ráda dlouhé štreky bez zastavení.

Já bych vám nyní ráda přiblížila tento výlet fotkami:


Santiniho stavby:








Předklášteří:



Rudice:









Křtiny:




procházka okolo Jedovnice:






v jeskyni Balcarka:



větrný mlýn Ruprechtov:





a jiný cestou:



U Macochy:


Veselice:



zámek Rájec:




zámek Lysice:







Pohled:



sv.Anna:





Tak nám tehdy Moravský Kras ukázal mnoho svých půvabů.