sobota 24. prosince 2022

Štědrý den

 Odmalinka jsem měla ke Štědrému dni, resp. k Vánocům, zvláštní přístup. Jestli to bylo tím, že jsem byla ze šesti dětí nejstarší a se sestrou a jedním bratrem jsme strojívali stromeček, který byl pro ty tři mladší sourozence pak překvapením?,

 nebo, milé KOČKY,

když jsem už byla máma a dělala jsem Vánoce pro dceru, u nás to nebylo o Půlnoční ani o Rybově mši, i když i to může mít půvab a smysl, prostě jsem na to nebyla zvyklá a naučená. U nás to - stručně řečeno - bylo o rodině a stromečku, cukroví a patřil k tomu vždy salát, kapr a řízky ( to nejím ), rybí polévka a pohádky z telky ( na které já nekoukám ). Od té doby, co jsme s mužem doma sami, obvykle si v noci po Štědrovečerní večeři a rozdávání dárků čtu, protože mi Ježíšek nosí prima knížky.

Ovšem byly doby, že jsem koukala v televizi téměř do rána na pořady, které já mám ráda, jako O.Havelku a jeho Melody Makers a nebo mé oblíbené filmy. Teď už více jak rok na televizi nekoukám a je to jednodušší. 

Vždy ráda vzpomínám právě o Vánocích na své letité kamarádky. Třeba na jednu bývalou učitelku mé dcery,  která žije ve V.Šenově, jejíž manžel říkával: když k nám chodí Jiřina, nemusí k nám chodit lékař.Bylo to úsměvné, ale taky vyznamenání, oni nebyli moc přístupní a otevření návštěvám. Pokud mi G. napíše k Velikonocům nebo k Vánocům a osloví mě Drahá Jiřino, ani se nedivím, při ceně známek 21,- Kč! a pokud mi v roce ještě párkrát napíše dopis...leze to do peněz. To už by se jí vyplatil počítač! Naštěstí moc novinek v té rodině nebývá a tak se četnost dopisů nezvyšuje.

Jednu bezvadnou kamarádku mám taky v Příboře, seznámily jsme se v Lázních Jeseník a Ludmila přijela vybavena  - jak jinak, než tou jejich léčivou ohnivou vodou. Znáte to, Moraváci pálí za ženskými nebo trnky a všelijaké ovoce! Po několika dnech voda došla a rodina jí z Příbora další promtně dovezla! To si u mého abstinenta neumím představit! Několikrát jsme k nim byli později pozváni a hruškovice i jiné lahodné výrobky tekly proudem.

Spoustu let kamarádím s jednou Marií, která mi v kartách našla, že si vezmu současného manžela. Jsem s ním od r. 1978 a tuším, proč se kartám říká čertovy obrázky! 

O Vánocích krom setkání s rodinou dcery se taky snažím 25.12. vyjet někam na výlet, / léta jsme jezdívali do Liberce do Botanické zahrady /, rádi si uděláme procházku lesem, a hodně intenzivně myslím na své rodiče a sourozence, kteří už nejsou mezi námi. 

Přeji každému, aby si Vánoce užil podle svých představ a zvyklostí, aby nebyl nikdo sám a opuštěný, aby měl i v tísni pocit, že bude líp. A protože jsem byla hodná, asi dostanu nějaké dárky, to se uvidí jak dnes večer 24.12., tak ve druhém kole 26.12. - však já to pak prozradím.




Na Štědrý den v 18 hod. zazvoním skleněným zvonečkem a vzpomenu si na hodné lidi a jdeme zasednout k večeři.