úterý 22. září 2020

Diana

Diana - co se tak asi komu při tomto slovu vybaví? Princezna Diana? nebo bohyně lovu? mně  toto slovo vyvolá úplně vždy a okamžitě dvě myšlenky: čokoláda a továrna na cukrovinky v Děčíně. První čokoláda v mém životě, která byla drahá, dobrá a snadno zapamatovatelná : LIDKA.

Milé KOČKY:

V době studií jsem byla několikrát o prázdninách v Dianě na brigádě, měla jsem příležitost sníst tam zlomků této čokolády docela hodně ( však jsem také za tři týdny přibrala osm kilo - fakt! - abych je pak ve škole, při tělocviku, dva měsíce shazovala! trochu tomu napomohlo i každodenní dobíhání vlaku po ránu!)

Pracovala jsem u takového pásu, kde se vyráběly hašlerky ( jak říká Honzík, který k nám občas chodívá - kašlerky ), zelené mentolky, bílé větrovky, plněné atlasky, po práci jsem měla vlasy pod čepcem, který jsme museli nosit, natužené cukrem, musela jsem si umývat hlavu každý den. Jelikož jsem byla dost hubená, stálí zaměstnanci si mne vzali na starost a denně mi dávali ke svačině plecháček čokolády,  rozpuštěná čokoláda mi dělala dobře a jen jsem kynula. Po továrně, která podle mých informací po revoluci už dávno s výrobou skončila a její budova nějakou dobu strašila na okraji Děčína ( a vůbec netuším,v jaké kondici je nyní ) se občas ohlížím, když jedeme od Ústí k Děčínu a vzpomínám i na jiné její výrobky: kafíčko - zelené a hnědé bonbonky, maliny, různé čokoládky a viděla jsme tam i takové, které tu nebyly v prodeji, ale byly určeny na vývoz - třeba takový jako vršek kredence, s krajkami a plný bonbonů jako v lepší bonbonieře. ( jsou to vzpomínky na roky 1963 - 66 )!

Nedávno jsem se dozvěděla, že čokoláda LIDKA pochází původně z Kutné Hory a že ji tam opět dělají a určitě se tomu podívám při návštěvě tohoto města na zoubek!

S heslem čokoláda je lék jdu do dalších let. Fotky čokolády nemám, tak pro vás něco hezkého: