pátek 14. května 2021

Ten nejblíž

 Skanzeny máme, tak jako mnohé z vás, 

milé KOČKY, 

velice rádi a taky jsme se vždy snažili každý, o kterém jsme se dověděli, alespoň jednou navštívit. Ten od nás nejblíž je asi Přerov nad Labem, kde jsme byli mockrát, líbilo se nám, když byl ještě přístupný a nevadil nějaký covid, zajet si tam buď kolem Velikonoc nebo na Vánoce, protože to tam upravovali různě, nápaditě a zajímavě. Moje mamka tam také ráda jezdívala, pocházela z Čelákovic a ráda se sem, do této oblasti, vracela.

Ráda vás teď všechny do tohoto skanzenu vezmu, vím, jsou to trošičku starší obrázky, ale však brzy zase otevřou své brány a bude to radost se jít podívat na staré bydlení a hospodaření našich předků: račte dál:

















 Nezapomenu,  jednou jsme tu byli s mojí sestřenicí a jejím manželem, kdy jsme se navzájem ujišťovali: tohle jsme měli doma, tohle také, hlavně Venda říkal, s čím hospodařili jeho rodiče, zemědělci z Jižních Čech.






Kde jinde vypadá vánočka nebo mísa koláčů tak dobře? Kde jsou malá okénka s háčkovanými záclonkami a masivní, dřevěný stůl, případně almárka s plechovým nádobím, s malovanými džbány tak
přirozené, jako ve staré chaloupce?