pondělí 1. března 2021

Vysvědčení

 Nikdy jsem nechápala, proč se některé děti dvakrát za rok - o vysvědčení, bojí jít domů, proč rodiče bijí za vysvědčení děti a podobné nesmysly. Je fakt, že mi táta kdysi, asi v osmé třídě na dvě dvojky řekl: mohlo to být lepší! - ale jo, mohlo, jasně, jenže nebylo.

Já si léta myslím, že rodiče, kteří se o své děti starají každý den a alespoň nahlédnou, co se dítě učí a jestli se učí, nemohou být vysvědčením zaskočeni? Přeci tuší, zda to potomkovi jde nebo ne. A podle mého názoru jsou různé možnosti: buď se dítě umí učit a baví ho to a pak jen stačí občas se zeptat: nepotřebuješ něco a popovídat si s ním, případně dítě vyhnat ven, na vzduch, aby nesedělo jen doma. Nebo ho učení nebaví, ale jde mu to, pak ho mají přitáhnout ke  knížkám, výsledek se dostaví. Nebo ho to nebaví a nejde mu to, pak ovšem mu jde něco jiného a to by mělo rozvíjet, na tom by dítě mělo cíleně pracovat, nějaké ty kroužky a záliby...každý nemusí být v životě atomový fyzik? Nebo vyhodnotím, že je učení škoda času a pomůžu mu prolézt školu a vrhnu se na nějaký sport? Ale vykašlat se na dítě a nechat ho růst jako roští v lese a pak ho zmydlit po vysvědčení, to mi přijde dost odporné.

Milé KOČKY,

asi si říkáte, proč jsem si vybrala tohle téma v březnu, když do konce roku času dost. Jenže to uběhne jako voda, a pak, 30.6., bude někde zase exekuce.  U nás to bylo docela snadné, naši se s námi neučili, já jsem přišla ze školy, hodila tašku do kouta a mých 5 sourozenců to dělalo podobně, později jsme si napsali úkoly a udělali doma, co jsme museli a koukali jsme vypadnout ven. Na malém městě to měli ostatní podobně. Spolužáků, kteří přišli domů a poté se učili doma a studovali, bylo moc málo, Taky mi to pak na SVVŠ chybělo, ta schopnost se denně učit. Známky šly dolů a moje rozčarování bylo veliké.

Jak známo, i učitelé poznají, kdy je žák nebo student jen indisponován a zapomene přinést úkol nebo jestli je to človíček, který na školu kašle. Nevím, jak to chodí nyní, ale za nás měl učitel pravdu a basta. Rodiče nikdy proti učitelům před námi nemluvili ( možná mezi sebou jo, ale, co já vím? )

A do toho teď ještě koronakrize! No, potěš. Teď to mají rozhozené učitelé a taky žáci. Kdo nemá počítač, jako by nebyl. 

Stejně si myslím, že někteří rodiče  teprve nyní vidí, co za lupeny mají doma. A co měly ty učitelky před coronou za práci, když měly nejen naučit, ale také v dobrém vyjít s těmi jejich nevychovanými fracky. Někdy stačí jeden, dva a celá třída, se spoustou slušných dětí, má problém.