úterý 27. července 2021

Na Bezděz

Bezděz, pro mne hrad, na který jsem vylezla prvně asi ve třetí třídě základní školy, dlouho silueta tohoto hradu byla pro mne vzorem, jak má správný hrad vypadat. Vylézt nahoru ke hradu bylo vždy pro mne náročné, ale i povznášející, krásné výhledy skýtající, historie zajímavá, bohatá.

Milé KOČKY, 

ukazovat Bezděz na blogu? - to je legrační, že? zná ho každý, ale přesto... co kdyby se někomu hodilo, že by si udělal návštěvu tohoto skvostu, aniž by tam musel šplhat?

Proto udělám konec zbytečným debatám a ukáži vám pár fotek  jedné z mých návštěv Bezdězu               ( jedné z mnoha ). . .píšou o něm:

Bezděz je zřícenina raně gotického hradu, který nechal postavit Přemysl Otakar II. a jde o jeho nejlépe dochovaný hrad. Je známý tím, že zde byl vězněn pozdější král Václav II. se svou matkou. Roku 1642 byl dobyt Švédy, později byl v majetku Valdštejnů, nyní je majetkem státu.






















Schválně jsem našla fotky starší, abyste viděli, že třeba vy tam přijdete a bude to už lepší?... a borůvkový koláč s kávou pod hradem:




Pohled na Bezděz přes Břehyni: