čtvrtek 21. července 2022

Strašidelný hrad

 V den, kdy se jelo do Postojenských jeskyní ( Postojna jama ) a následně na hrad, o kterém tady chci podat zprávičku, měli jsme odpoledne také ochutnávku vína ve vesničce Slap - tedy zájemci to měli a s pohoštěním. My jsme s Janou jeskyně tentokrát vypustily a ochutnávku také. Nebyly jsme samy, udělali jsme si jiný program, stejně, jako některé maminy s dětmi, které na zájezdu byly s námi. Ovšem na hrad, který si dokonce zahrál ve filmu, jsme si vyšláply.

Zdálky na mne dělal dojem jako jeden klášter podobného vzezření v Černé Hoře.

Milé KOČKY, 

samé schody a samá skála, to je asi nejstručnější charakteristika tohoto hradu. Výhledy z jeho oken byly naprosto uchvacující. Prý nebyl nikdy dobyt, i když zájemců bylo hodně. My s Janou jsme po prohlídce naopak měly zájem o blízkou hospodu, kde jsme si daly napůl černé pivo a hrad jsme už pozorovaly jen zpovzdálí.

Pojďte, provedu vás:














Jo, dlužím vám název: je to Predjamský hrad. A připadala jsem si tam jako opice, neb jsem se snažila vše navštívit a udělat fotky a moje stará kolena si o tom myslela své!

o hradu píší:

Predjamský hrad se nachází v jihozápadní části Slovinska v obci Predjama, 9 km severozápadně od města Postojna a 40 km jihozápadně od Lublani, poblíž dálnice A1. Hrad byl postaven na konci údolí, kde se potok Lokva noří pod 123 m vysokou skálu. Stojí pod velkým převisem této skály u vstupu do jeskynního systému a tato poloha mu dala také jméno