čtvrtek 1. února 2024

A já to řeknu

Mně se chce něco říct, a já to řeknu, zazní od Vlasty Buriana v jednom filmu...

Milé KOČKY!

Kdyby mě dnes moje babička mohla vidět, co chci udělat, asi by řekla, že si chci pustit hubu na špacír. Ale omluvíte mě, že jo? Celou dobu, kdy píšu téměř 10 let blog, se snažím být slušná a dávat sem jen hezké věci, probírat hezká témata a případně i přidat pěkné fotky. Takže pro jednou slušné blogerky můžou můj blog vynechat a přijít až zítra?

Nedávno jsem totiž někde na internetu našla téma, které na mne vyskočilo a mělo to souvislost s nějakou Istambulskou smlouvou a podobnými tématy. O násilí a tak. Můj názor je, že děti a ženy se bít nemají, co nemají, nesmí, ale máme své zákony a měly by nám stačit, zda je soudci využívají, je jiná otázka. 

Ovšem o výchově dětí bych se ráda rozepsala více: moje dcera tvrdí, že se vychovala sama, jestli to je pravda, tak se jí to opravdu povedlo. Budu asi kritizovaná, ale dětem a to hlavně malým, by se měly vymezit mantinely a trvat na jejich dodržování, klidně bych dítě, pokud neposlouchá, plácla přes zadek.Ovšem jen lehce, nikoli, abych mu vyrazila dech. A nikoli mimino nebo batole. Když sleduji odrostlé děti některých lidí, měli jim pořádně naložit, dnes už je pozdě, třeba syn jednoho známého BAVIČE, toho měli řezat třikrát týdně, jak ten může dělat starostu Kukuřiceryjí? Nebo dcerunka jedné známé blonďaté herečky, co má děti s kdekým, tu měla maminka švihat proutkem vrbovým - dnes by možná neměla s holkou takovou ostudu.

Jsem zastánce výchovy především vysvětlováním a opakováním, bavit se s dětmi a na rovinu jim problém popsat, jít příkladem. Udělat si na děti čas. Na můj vkus je mnoho opilců, feťáků a kuřáků, sprejerů/mazalů a to bezohledných. Ale i ti měli rodiče a prarodiče a někde se něco ve výchově muselo pokazit. Nikdo se nenarodí jako gauner a zmetek. Je jasné, že když se někde v rodině mluví sprostě a hnusně, rodiče se perou a jsou ustavičně opilí - nebudou jejich děti mluvit spisovně. A podle mne, škola už to nezachrání - ta může stavět pouze na tom, co je v rodině.

A ještě jeden příklad, něco, co mi nejde do hlavy - jedna známá má dceru, která má velké dluhy, a prý to vzniklo, že jela někde načerno - asi v metru? Tak, když už jela načerno, no dejme tomu, že se to stát může??? - proč pokutu hned neuhradila, když to byla třeba dvoustovka, proč se na to vykašlala? a nechala to dorůst do vysoké částky? ale taky nechápu, co je to za systém, že z dvoustovky někteří vykukové vydolují tisíce...

no, za elektřinu a plyn už budou někteří také dlužit, pokud si ty energie nevypnou...


fotka je z jednoho výšlapu v předjaří v okolí N.