úterý 7. prosince 2021

Adventní, jenže...

 Přišel dlouho očekávaný, dávno objednaný a posléze zaplacený adventní zájezd, na který jsme se s Janou, mojí druhdy kolegyní, tolik těšily. Byla sobota 4.12.2021. Vstávání a odjezd do Prahy k busu jsme zvládly a hlavně manžel Jany, který nás v pořádku na Kulaťák, svátečně vyzdobený, dovezl.


No, jo, milé KOČKY, ale také byl čas covidový! Do poslední chvíle nebylo jasné, zda se pojede, jak to tam, v Amberku a okolí bude vypadat a co za nařízení zase bude chvíli platit. Tentokrát jsme si totiž objednaly zájezd do části Německa podél řeky Naaby. A bylo to díky covidu do poslední chvíle napínavé.

Nakonec se to povedlo, ale tak na půl. Zájezd se jel, lidí v busu bylo málo, tak jsme seděly každá na své dvousedačce, trhy byly zakázané a proto se na náměstí v Amberku krčilo několik málo domečků, kde se prodávalo: zelenina a ovoce, květiny, svíčky a podobné zboží, chyběly ořechy, mandle a jiné pochutiny, cukrovínky, pro které mám já slabost, nebyly svařáky, zkrátka jsme to musely pojmout pouze jako výlet a to my zase ano.


































Oběhaly jsme pilně celé staré město, našly krásné kostely a hradby a věže, navzdory teplotě kolem nuly a čerstvému sněhu (víte, jak to klouže? ) jsme si dost ozdůbek na domech a památky pofotily, - nebojte, i na kavárnu s čajem a tvarohovým koláčem došlo, nakoupily jsme štoly pro celou rodinu a pak, pomalu, došly k busu a přesunuli jsme se do dalšího městečka, zajímavého, ale! počasí nám kazilo plány, 

ejhle: tady máme Schwandorf -





























následovala zastávka na pár fotek u kostela a hřbitova v Perschenu  ( před časem jsme tudy jely do Landshutu a tak jsme mohly srovnávat podzimní slunečné počasí se zimním )







čapí hnízda osiřela: 







a na rozloučenou, před odjezdem k domovu, jsme si dopřáli pouze krátké pozastavení u hradu :

Trausnitz











Šťastně jsme dorazili do Prahy a odtud si nás odvezl můj muž domů.

To celé tentokrát v režii CK Kiwi. 

pozn.: v Německu kontrolovali certifikáty a doklady, pokud jste seděli a konzumovali, lidi dodržovali rozestupy a nikdo proti opatřením neprotestoval. 

Po Amberku bylo rozestavěno 100 ozdobených stromečků, čerstvě zasypaných sněhem, náladu to pozvedlo, ale stejně to nebylo jako dřív. Tak snad napřesrok  - sbohem, covide, stačilo! a už se nevracej!







Ať máme krásné Vánoce!