pondělí 5. prosince 2022

Advent v Polsku

 S kamarádkou Janou, její vnučkou a mojí mladší vnučkou jsme si naplánovaly na 26. a 27.11.2022 zájezd do Svídnice a Wroclavi, že budeme především chodit a hledat věhlasné wroclavské trpaslíky. Nu, jak to tak bývá, došlo ke změně, cestovka zrušila první termín, moje vnučka se odhlásila a tak jsme jely jen tři, ale o týden později. Tedy 3. a 4.12.2022,  Wroclav považuji za velmi pohledné a fotogenické město, byla jsem tu již počtvrté a nelituji. Je trochu rozdíl mezi pobytem v tomto historickém městě v létě a nebo o Adventu. Od poslední návštěvy se počet trpaslíků téměř zdvojnásobil - hrozně rychle se ty potvůrky množí, už jich je údajně přes 600, slovy šest set!

Krásu neubere ani počasí, pokud se právě nevyvede, ovšem znáte to: pěkné počasí je bonus.

V sobotu ráno nasněžíno a celou cestu šedivá deka, Praha, Poděbrady, Hradec Králové a pak už prohlídka svídnického kostela. Zapsaný v UNESCO.( nedávno jsem ho tady dávala a vida, už jsem tam byla zas...)

Minule tam byl křest, tak jsme nemohli moc fotit a museli jsme být zticha, tentokrát sice focení bez blesku, ale pustili nám český výklad a to pěkně nahlas.

( na zítra vám, milé moje blogerky, připravím reportáž z Wroclavi a další den ukáži nějaké ty trpaslíky - budu se těšit na setkání s vámi ) 

Milé KOČKY, můžu vás provést ?

O Anně Svídnické jste jistě slyšely v souvislosti s Karlem IV, byla to jeho třetí manželka a díky ní mu připadlo určité území - nakonec Slezsko mělo co do činění s Přemyslovci, s Lucemburky, Habsburky, ale to by byl hodně dlouhý článek!















a uvnitř? vše dřevěné:














snažila jsem se být stručná, ale také jsem se snažila ukázat vám co nejvíce...zítra popojedeme do Wroclavi.

viz:  https://cs.wikipedia.org/wiki/Kostel_m%C3%ADru_ve_Sv%C3%ADdnici