pátek 12. února 2021

Praha - pokaždé jinak

 Do Prahy jezdím především od doby, kdy jsme se přestěhovali ze severu na Mělnicko v r.1983. Do té doby jsem byla v Praze jen párkrát a vždy mě bolel žaludek a měla jsem nervy. Z různých důvodů. Zato teď mohu s klidným svědomím říct, že už se v Praze slušně vyznám a je to hlavně tím, že jsem si mnohá místa pěšky prošla a křížem krážem Prahu poznávala, pěkně postupně a důsledně. Obvykle jsem šla za nějakým svým cílem: jednou to byly památky románské, jindy se mi zachtělo vidět stavby v barokním stylu, příště jsem si prošla kolem Václaváku pasáže, když byly konečně opravené a pak jsem byla zvědavá na stavby od Santiniho, aby mě příště lákaly stavby v secesním stylu a tak to šlo pořád, někdy jsem se toulala jen tak a někde na mne něco zajímavého zcela určitě juklo. Ráda také jedu tramvají a koukám se po domech, jak jsou nebo nejsou vyzdobené. A od té doby, kdy jezdím zadarmo a mám čas, je to radost. Bylo by tedy divné, kdybych se jednoho krásného dne nezaměřila na Prahu židovskou. A mnohá moje výprava do Prahy měla tento podtext. A to nemluvím o mnoha výletech na Pražský hrad.

Zajímá mě tohle téma židovských památek velice, stejně, jako ostatní památky a tak jsem během let navštívila mnohé synagogy, některé židovské hřbitovy a courám ráda po zbytku židovského města - Josefově. 

Milé KOČKY,

 jestli o tom nevíte, v neděli bývaly ( a doufám, že později zase budou ) 2 komentované prohlídky po Starém židovském hřbitově a přilehlých synagogách a je to nesmírně zajímavé. Ovšem nyní šlus - covid.

O níže uvedené synagoze Jubilejní neboli Jeruzalémské pod Hlavním nádražím se můžete dovědět více také, až nebude coronakrize, za 50,- Kč vstupného, bývají tam zajímavé výstavy. Přes zimu je zavřená.









tento židovský hřbitov pod Žižkovskou věží byl její stavbou poškozen, ale i tak má kouzlo.








Podle mne tato tématika do našeho života patří, i když mnohdy je to velmi dojemné nebo často i  nepříjemné, číst nebo poslouchat o osudech lidí, pro které byly tyto budovy postaveny. Ale odmítám se tvářit, že se mne to netýká. Je to součást dějin naší zemičky a to mne zajímá. Praha je v tomto směru stejně jako Krakov, Worms či Budapešť dost vyhledávaná.

Co vím, tak největší synagoga na světě je v Jeruzalémě, pak ta v New Yorku, v Evropě je největší synagogou budapešťská, a hned po ní ta v Plzni!!! a Pražská Staronová je snad nejstarší, kde se konají bohoslužby?(  Líbí se mi ta v Mikulově, v Krnově, Heřmanově Městci aj. )