pátek 13. září 2024

Kostely

 Jak už to na zájezdech chodí, obvykle se také navštěvují různé kostely, ( pokud to není zájezd na F1 nebo nějaký sport ) a schválně jsem s tím počkala až do dneška.

Milé KOČKY - připravila jsem sice nahlédnutí jen do pouhých tří kostelů, nicméně, věřte, že jsem byla zodpovědná a vybrala jsem pro vás to nejlepší. Všechny jsou luteránské.

První, který se mi líbil a byl zajímavý, je kostel v Hamburku: sv.Michael - jeho varhany byly zvláštní, veliké, nad vchodem, dvoje malé po stranách.Do kostela se vejde velká spousta lidí, část lavic je bokem, jak už to v protestantských kostelích vídáme.














Jako druhý kostel jsem pro vás vybrala Dóm v Lübecku: také katedrála sv.Mikuláše se o něm píše...založen r.1173 a věže vysoké 115m., v něm se skrývaly dva deskové oltářky a jedno zařízení jako orloj nebo co to bylo.







Třetím je bazilika v Lübecku -   tento kostel sv.Marie uprostřed města obsahoval zajímavé středověké obrazy nebo malby - s mnoha kostlivci, asi - aby si každý uvědomil, jak skončíme.Jen to vstupné tady za 4 eura! to mi nebylo příjemné.Tak jsem si tam nafotila každou cihlu!









tento měl úsměv jako p.Polreich: