neděle 8. října 2023

Posledního září

 Čekal nás zájezd do Německa, na který jsme s Janou měly už dlouho políčíno, zaplaceno a jen jsem doufala, že nebude pršet.V Bayreuthu jsem kdysi byla s jinou kamarádkou na zájezdu Velikonoční kašny a to mělo tehdy město jinou atmosféru. Tentokrát, milé KOČKY, byl program více směřován na mnohá vyhlášená zdejší lákadla.

Takže - v sobotu 30.září 2023 jsme si udělaly výlet s cestovkou CK Kiwi - busem z Prahy do Bayreuthu a po příjezdu začal fičák po památkách. Počasí během cesty strašilo, ale nakonec se v Byreuthu rozjasnilo a měli jsme až do večera slunečno a teplo. Krása nesmírná.

Přímo ve městě mělo naše působení 4 etapy:

nejprve procházka zahradou s názvem Eremitage k Novému Zámku: 





detail stěny:
















potom pouze busem k pěknému parku a Festivalové divadlo na Zeleném vrchu: tam jsem ani nefotila

následovala procházka pěší zónou a posléze návštěva Markraběcí opery a obdiv nad její vnitřní výzdobou - zapsaná je v UNESCO















poslední byla prohlídka určitých částí zámku a především přilehlého parku:

















Zajímavosti o Fridrichu a Wilhelmině z Bayreuthu a jejich počinech v baroku se jistě hravě dočtete na internetu...1735 - 1763, stejně tak o Richardu Wágnerovi a jeho životě v tomto městě.

O dalších aktivitách na tomto zájezdíku se, milé KOČKY, dozvíte ode mne již zítra ... pojmy jako rekatolizace, baroko, fresky, cisterciáci, rezidence se prolínaly celým naším zájezdem. Mne to prostě baví!