sobota 29. ledna 2022

Noci na hradě

 Vrátila jsem se ze zájezdu s kamarádkou z Normandie a manžel najednou ( jako vždy, když odněkud přijedu ) - že by se mnou někam jel. Upřesním - jel autem a v ČR. Mne ovšem takový požadavek nezaskočí! Sedla jsem k počítači a promptně jsem tajně objednala tři noci na hradě Svojanov a manželovi jsem pouze oznámila, kdy odjíždíme a že to bude na několik dní. Ten, jak má v ruce volant a v nádrži benzín, hned je veselejší. Navigovala jsem ho na východ a cíl ho vlastně do poslední chvíle nezajímal. On ani netušil, co nás následují dny čeká.

Když jsme zastavili před hradem, myslel si nejspíš, že se tam půjdeme jen podívat. Ale ne, my se šli ubytovat. Nejvíc na nás byly zvědavé místní černé kozy, takové čiperné stádečko, pobíhaly pod naším oknem, ráno jsme na sebe zvědavě koukaly, já na ně a ony na mne. Manžela to místo mnou zvolené k dočasnému ubytování překvapilo a nakonec se nám oběma pobyt zde velice líbil. Udělali jsme asi tři okruhy poznávacích cest do okolí, počasí nám šlo na ruku a moc jsme si to užili a vzpomínáme dosud.

A mohu potvrdit: v noci tam byla tma tmoucí a ticho...

Milé KOČKY, předně jsme měli po uzavírce hradu hrad jen pro sebe, a během pobytu jsme si udělali několik výletů: podívali jsme se k zámku Letovice, do Jimramova, do Poličky, a tak ... cestou tam Litomyšl a cestou zpátky Betlém v Hlinsku a Veselý kopec. Tam už jezdíme jako domů, hihi.

( jistě nikoho tedy nepřekvapí, že když jsme byli s manželem a s Janou na několikadenním podzimním výletě u rybníka Sykovec, že jsme se na Svojanov, Letovice, Kunštát a Poličku jeli zase podívat - dobří turisté se vracejí).
















Sluší se podotknout, že to bylo loni v létě již 10 let...

o samotném hradu se píše:

Chránit obchodní cestu vedoucí z Litomyšle - to byl prvotní záměr, se kterým nechal Přemysl Otakar II. vybudovat v polovině 13. století pevný hrad Svojanov, tehdy Fürstenberg. V 80. letech 13. století jej obýval Záviš z Falkenštejna. Během 16. století přibyly k hradnímu jádru renesanční budovy, ovšem za třicetileté a později za prusko-rakouské války podlehly zkáze a zchátraly. Dnes si můžete projít mohutné hradní zříceniny a zachovalou empírovou budovu z poloviny 19. století.
Vybrat si můžete ze tří prohlídkových okruhů, které vás provedou do interiérů, na nádvoří, do gotické zahrady nebo na hradební ochozy.

Letovice:








Polička ( má oblíbená, neboli český Carcassonne )











Byli jsme v Poličce už vícekrát, někdy sami, případně jindy s kamarádkou a nebo s vnučkami a vždy se mi tam velice líbilo a ráda bych se tam zase po delší době podívala.