neděle 31. března 2024

Bazilika

 Bazilika v Bohosudově - co napsat: je impozantní, je zanedbaná, je krásná a měla by se opravit, na opravu jejích varhan je vypsána sbírka, vrata k bazilice byla zavřená a docela jsme byly s Janou smutné, že se tam nedostaneme, ale pak - zázrak, Jana vzala za kliku už pokolikáté a vyvinula sílu a vrata se nám otevřela a s jednou místní mladou paní jsme se do areálu dostaly a vše si prohlédly a pofotily. Jak ambity, tak kapli s pramenem vody, tak jsme přes zamčené dveře nahlédly i do samotné baziliky. Doufám, že jednou se jí vrátí sláva a věhlas.

Bazilika postavená v letech 1701-08 v barokním slohu. Je významným poutním místem. Jednolodní obdélná stavba s třemi páry pravoúhlých postranních kaplí, s polokruhově uzavřeným presbytářem a dvojicí hranolových věží v západním průčelí. Hlavní oltář je baldachýnový, je dílem Franze Tollingera z let 1707-14.

Od 1. července 2018 je poutní areál s kostelem Panny Marie Bolestné národní kulturní památkou.




 
za tuto fotku se omlouvám, musela jsem pak vyměnit baterky:


















Nabízí se srovnání s nedalekým, již konečně opraveným, Osekem!Věřím, že i na tento skvost se peníze a pracovníci najdou. 

Milé KOČKY:

v Krupce ovšem můžete najít také křížovou cestu, lanovku na Komáří Hůrku, různé pozůstatky dolování a další zajímavosti. Je dobré sem přijet připraveni...

Hrad Krupku jsme tentokrát nechaly stranou a odjeli jsme k nádraží v Teplicích v Č., kde jsme si s Janou udělaly pár fotek opraveného nádraží, než jsme se vrhly do Botanické zahrady - s nutnou návštěvou zdejší kavárničky.








Botanická zahrada bude hlavní téma zítra.