pátek 12. ledna 2024

Rozhledny II.

 A máme tady druhý díl, dnes se podíváme na jih: milé KOČKY - 

Čerchov: Kurzova věž 1042 m n.m

Rozhledna stojí na místě původní dřevěné rozhledny z konce 19. století. Znovu přístupná je od roku 1990 a na přelomu 20. a 21. století byla zrekonstruována. Z rozhledny se vám naskytne výhled na Babylon, Domažlice, Plzeň, Přimdu, Velký Javor a za dobré viditelnosti Alpy a Krušné hory.


Koráb:

Dnešní ocelová, 50 metrů vysoká věž, pochází z roku 1992. Na jejím místě stála až do poloviny 80. let 20. století dřevěná konstrukce o výšce 21 m. Z plošiny ve výšce 29 m se návštěvníci mohou těšit z pohledu na Domažlicko a vzdálenější Šumavu, Český les i Brdy. Za dobré viditelnosti je možné spatřit Alpy.



Kleť:

Nejstarší kamennou rozhlednu v Čechách nechal postavit v letech 1822-25 Josef Johann Nepomuk ze Schwarzenbergu. Z výšky 18 metrů nad zemí se vám naskytne výhled na Český Krumlov, zámek v Hluboké, Českobudějovicko, Třeboňsko nebo pohraniční hory.

Dodám k opsanému textu: na vrcholu je observatoř, kterou doporučuji navštívit. A vyjedete nahoru lanovkou! žádné vyčerpání po tůře...


Svatobor:

Kamenná rozhledna se na stejnojmenném vrchu tyčí do výšky 32 metrů. V roce 1934 nahradila předchozí stavbu, která se zřítila vlivem špatného technického stavu. Z vyhlídkového ochozu ve výšce 28 metrů nad zemí se vám naskytne pohled na Šumavu i do vnitrozemí. Součástí rozhledny je restaurační a ubytovací zařízení.


Na Sedle:

Stavba pochází z roku 2009. Dřevěná příhradová konstrukce má tvar sedmiúhelníku a byla navržena architekterm P. Ullmannem. Po vystoupání po dřevěném schodišti do cca 24 metrů se vám naskytne úchvatný výhled na šumavské vrcholy, Český les i jižní část Plzeňského kraje. Objekt je otevřen celoročně, vstupné je zdarma.



tohle můžete vidět: hrad Kašperk...



Libín:

Kamenná rozhledna z roku 1883 je umístěná na nejvyšší hoře šumavského podhůří a je celoročně přístupná. Z výšky 27 metrů se vám po zdolání 138 schodů naskytne výhled na panorama Šumavy, město Prachatice, Žárovnou a Kosmo (směr z PT do Vimperka) , Krumlovsko (Blanský les + Kleť ) a za dobré viditelnosti i na Alpy.



Boubín:

Na stejnojmenném vrcholu byla v roce 2004 postavena dřevěná rozhledna, která je nejvýše položenou dřevěnou rozhlednou v Česku. Její výška činí 21 metrů. Z otevřené vyhlídkové plošiny lze za příznivé viditelnosti spatřit kromě šumavských vrcholů také Alpy.





Kraví Hora:

Bývalá vojenská hláska z roku 1988 stojí na místě dřívější triangulační věže. Po odchodu vojáků nebyla volně přístupná, až v roce 2001 začala sloužit telekomunikačním účelům a zároveň veřejnosti. Výstupem po ocelovém schodišti na vyhlídkovou plošinu ve výšce 32 metrů se vám naskytne výhled na okolní Novohradské hory, část Šumavy a za dobrého počasi i na Alpy.



Pípalka na Křemešníku:

Moderní ocelová konstrukce, vysoká 52 metrů, byla vztyčena na vrcholu Křemešník v roce 1993. Kromě příležitostných návštěvníků ji nepřetržitě využívají telekomunikace a armáda. Turisté mohou vystoupit do výšky 44 metrů a z terasy přehlédnout téměř celé území Českomoravské vrchoviny.



zkusím zítra pokračovat...

jak psala Fukčarinka, TV pořady s p.Munzarem byly všechny moc fajn, o rozhlednách i stromech a pod.