čtvrtek 11. ledna 2024

Rozhledny

 Napadlo mě najít fotky k různým rozhlednám, které jsme kdy navštívili, ať už jednou nebo vícekrát, třeba by to tady, na mém blogu, mohlo někoho inspirovat a v létě pak přilákat k návštěvě?

Milé KOČKY, možná vám to přijde divné téma, ale pocházím ze severu ( z legrace tomu říkám Jižní Skandinávie ) a to z Benešova nad Ploučnicí, tedy z Děčínska a tam, jak známo, se nachází rozhleden hodně, jsem sama zvědavá, na kolik z nich si dokážu vzpomenout. Ovšemže to budou ty, na které jsem kdy vystoupala osobně. ( k některým marně hledám fotky, i když vím jistě, že jsem to fotila už digifoťákem )

Varhošť:

Po zdolání čedičového vrchu vystoupáte po 68 schodech na vrchol, odkud se vám otevře výhled na Říp, Hazmburk, Lovoš, Milešovku, Kletečnou, Krušné hory či Nakléřov. Rozhledna je 15 m vysoká se třemi vyhlídkovými plošinami. Přístup k rozhledně je od Sebuzína po značené cestě. V sedle pod Varhoštěm je parkoviště, ze kterého se dá dojít na vrchol pěšky za 15 minut. Rozhledna je celoročně volně přístupná.



Děčínský Sněžník:

Na vrcholu naší největší stolové hory stojí již od roku 1864 krásná kamenná rozhledna. Byla vybudována pro zeměměřičské účely. Brzy však začala lákat k návštěvě i turisty.
Z rohledny se návštěvníkům naskytnou okouzlující výhledy na Česko-saské Švýcarsko, Krušné hory, Lužické hory, či České středohoří s Milešovkou.
Díky zdejším termickým stoupavým proudům bývá toto místo nazýváno "Větrné lázně".
V období listopad až březen je rozhledna otevřena s ohledem na počasí.




Sokolí Vrch:

Zdoláte 162 schodů na vyhlídkový ochoz z ocelových roštu do výšky 31 m. Z něj se vám naskytne kruhový rozhled na Děčín a jeho mosty, Krušné a Lužické hory, Labské pískovce i České středohoří. Věž slouží jako rozhledna a zároveň k telekomunikačním účelům.



Velký Chlum:

Kamenná rozhledna byla postavena v letech 1928-29. Zdoláním 81 schodů točitého schodiště se můžete kochat kouzelnými výhledy na město Děčín s řekou Labe, vrcholky Českého středohoří, Krušné hory, Děčínský Sněžník s věží či Českosaské Švýcarsko. Celková výška stavby je 19 metrů a je celoročně přístupná.

fotky nemohu najít!

Studenec:

Jedna z našich nejstarších rozhleden byla postavena v roce 1888 na místě původního triangulačního bodu. Postupem let ale chátrala a měla být dokonce stržena. Na poslední chvíli se ji podařilo zachránit a nově zpřístupnit veřejnosti v roce 2009. Z vyhlídkové plošiny ve výšce 17 metrů nad zemí se můžete kochat výhledy na Krušné, Lužické a Jizerské hory, Krkonoše nebo České středohoří




Jedlová:

Krásná kamenná rozhledna pochází z roku 1891, kdy se stala oblíbeným turistickým cílem.
Z vyhlídkové plošiny ve výšce 23 metrů se vám naskytnou daleké výhledy do okolí.
Při dobré viditelnosti jsou vidět nejen Lužické a Jizerské hory, ale také Ještěd, Bezděz, Milešovka, či Děčínský Sněžník se sousedními Krušnými horami.



Dýmník:

Zrekonstruovaná patnáctimetrová válcová věž z cihel stojí na Dymníku od roku 1896. Tehdy ji na vlastní náklady nechal postavit rumburský radní August Wenschuch. Z její prosklené terasy si můžete prohlédnout krajinu Šluknovského výběžku, Lužické hory a oblast Českosaského Švýcarska a ve větší vzdálenosti i Ještěd, Bezděz, Milešovku či Děčínský Sněžník.



Vlčí Hora:

nedávno vyhořela, více se dozvíte na stránkách u Járy Rbk:https://fotojaradu.blogspot.com/

Rozhledna stojí na vrcholu vulkanického původu tvořeného čedičem a magnetovcem, který je zde značně obsažen a vychyluje střelku kompasu až o 40 stupňů. 65 vnitřních schodů vás zavede 19 metrů vysoko, odkud spatříte výhled na České a Saské Švýcarsko, Lužické hory, Labské pískovce i Krušné hory. Cesta je ideální pro pěší i horské kolo.

tady jsem dodala snímek obrázku, který tam tehdy visel:



Tanečnice:

Už ve 30. letech 19. století na vrcholu Tanečnice stála dřevěná vyměřovací věž. Na jejím místě byla v roce 1905 postavena dnešní rozhledna, která je považována za nejseverněji položenou rozhlednu Česka. Zděná stavba je vysoká 26 metrů. Rozhledna patří mezi takzvané Bismarckovy věže. Z vyhlídkové plošiny můžete spatřit Jizerské hory, Krkonoše, České středohoří nebo Labské pískovce.

Luž: 

nová rozhledna je na německé straně vrcholu

Hvozd:

Hvozd je výrazný znělcový hřbet se dvěma vrcholy v Lužických horách na hranicích s Německem. Je pátým nejvyšším vrcholem Lužických hor. Na vrcholu jsou dvě restaurace. Hora Hvozd je na hranicích mezi Českem a Německem. Má dva vrcholy, přes jižní vyšší vede státní hranice. Nižší vrchol je na německé straně



Ještěd:

poprvé jsem tu byla ještě za staré budovy, která později vyhořela, asi v r. 1957? Známý vysílač na stejnojmenném vrcholu má tvar rotačního hyperboloidu, který navrhl architekt Karel Hubáček. K realizaci stavby došlo v letech 1966-73. Uspořádání vnitřních prostor navrhl Otakar Binar. Rozhledna je vysoká 94 metrů a v slouží také jako hotel a restaurace. Z Ještědu budete mít neomezený výhled na všechny světové strany. Za dobré viditelnosti spatříte i pražský Petřín.


rozhledny Královku, Slovanku a Bramberk  jsme také navštívili, ale fotky už nemám k dispozici...

Kopanina:

Základní kámen cihlové rozhledny byl položen na podzim roku 1893. Projekt vypracoval člen Klubu českých turistů - František Duba. Ke slavnostnímu otevření došlo v červnu následujícího roku.
Po zdolání 94 schodů do výšky 18 metrů se před vámi rozevře vynikající výhled na Český ráj i jeho dominanty - zřícenina Trosky, město Turnov, dále hora Ještěd, Černostudniční hřeben s rozhlednou nebo Krkonoše.



Černá Studnice:

Kamenná věž byla dokončena v roce 1905 a má 4 ochozy, ze kterých budete mít výhled na Jablonec, Liberec, Ještědsko-kozákovský hřbet, významné části Jizerských hor i Krkonoš, dále také Český ráj s Troskami, Bezdězem a Ralskem. Za výhledem je třeba vystoupat 91 schodů do výšky 21 metrů. Informace o rozhledně lze získat v restauraci pod věží, která je otevřena po celý rok. Při zakoupení vstupu, dostanete jako vstupenku kruhovou pohlednici. Je-li rozhledna zavřená, částečný výhled máte z 50 m vzdálené skály, která byla již v roce 1885 upravena na vyhlídkový prostor.



Tanvaldský Špičák:

Kamenná rozhledna je součástí turistické chaty, která byla veřejnosti zpřístupněna v roce 1908. Současná podoba je výsledkem stavebních úprav v roce 1930. Osmnáctimetrová věž nabízí kruhový výhled na Jizerské hory nebo Krkonoše. Při celodenním dešti je rozhledna uzavřena. 



zítra se pustíme do dalších...