úterý 10. listopadu 2020

Třebechovický

 Jako prémii vám tady, 

milé KOČKY, 

dám na zítra Třebechovický Betlém, nebudu doma, jedu na CT a děkuji předem všem, kdo mi budou držet palce. Moc se mi do Prahy nechce, doufám, že si nepřivezu žádný covid, 

mějte se dobře a rádi, já se vrátím!





Videozáznam nemohu přidat, soubor je prý moc velký...Betlém spouštějí  na určitý čas a tak si ho v pohybu budete muset zajet prohlédnout, až to bude možné.


Betlémy

 Betlémy, ač jsem ,,nevěřící,, se mi líbí, komu ne? Malé, střední i velké, ploché jen z papíru či dřevěné a s figurkami propracovanými k dokonalosti, pohyblivé, jeden se ani nediví, že před nimi stojí dospělí lidé a děti v němém úžasu.

Co já jsem jich už viděla a kolik jich ještě - možná - někdy uvidím,

milé KOČKY,

zkusím si je tady zrekapitulovat. Cílem není se vytahovat, ale někoho tam v dáli potěšit. Někoho, kdo nemá možnost se podívat za humna, a přitom by o to stál. Zkusíme tuto prohlídku teď a tady a vy, milé návštěvnice blogu, můžete do seznámku přidat své zkušenosti s betlémy. ( nejvíc by byla návštěva Betléma, tam jsem, bohužel, zatím nebyla).

S vnučkami jsme navštívily ten věhlasný v Jindřichově Hradci, stejně významný v Třebechovicích pod Orebem - pod Orlickými horami, na výstavě v Jindřišské věži jsem s nimi byla obdivovat betlémy z Třešti, velké množství zajímavých jsme po několik roků obdivovaly v klášteře na Jungmannově náměstí. Rozhodně krásné byly ty v podzemí Betlémské kaple. A v cizině ?: většinou na zájezdech s Janou jsme měly možnost obdivovat krásné, s vyřezávanými figurkami : v klášteře Rein, v klášteře Spital am Pyhrn, ( nemá se psát v klášteru? )...v muzeu ve Steyru, známý je i poblíž něho u Ježíškovy pošty, spousty bych jich mohla vyjmenovat i v německých městech, mnohdy je mají lidé vystavené v oknech, ve výlohách, dokonce jsou tam i takové, které jsou vyrobené v Čechách a staré spouty let. 

Namátkou se projdu staršími fotkami ze zájezdů a z dovolených  s vnučkami: co na tom, že to nebude všechno, jen taková inspirace. Letos to na prohlídky nevidím.
















a jednou betlém z J.H. v pohybu: dívka na konci záběru, v šatech a kloboučku, je mladší vnučka:




Vánoční ozdoby

 Jak už jsem kdysi někde napsala, v Bad Ischlu jsem si málem koupila nějaké vánoční ozdoby, stály jsme tam s Janou a debatovaly o ceně a to - prosím - česky a najednou pán za pultem povídá, tady to nekupujte, jsou to české ozdoby a doma je seženete levněji. Tak to 

milé KOČKY, 

byl zážitek! Nicméně jsem se rozhodla nějaké ,,venku,, viděné a nafocené ozdoby sem dát. Jsou z různých zájezdíků v čase adventním. Z různých rakouských a německých měst. Asi ta temnota pozdě odpoledne venku, za oknem, mě nutí hledat něco třpytivého a barevného, něco, co mi připomene něco hezkého. Je to zadarmo a udělám radost, možná, i některé z vás?

























První nejsem, zaostávám za českými obchoďáky, které jsou schopny Vánocemi lidi obluzovat už od září, tak mi promiňte. Vánočních fotek mám spousty. Často vejdu do obchodu, ze zimy do tepla, fotka je tím pádem zamlžená a nebo rozmazaná. Budu to vydávat za umění. Mnohdy zas fotím přes sklo výlohy, to taky nic moc.

Ozdoby z Prahy :