čtvrtek 13. května 2021

S vnučkami

 Babičkou jsem se stala, a to moc ráda, ve svých 56 letech, právě včas, abych ještě mohla vnučky nosit ze školky na zádech, běhat okolo nich na hřišti a brát si je na dovolené o prázdninách. Jestli je pravda, že si děti své rodiče vybírají, tak mám teorii, že možná přihlédnou i k tomu, jaké budou mít prarodiče? protože naše vnučky si to jistě dobře omrkly, než se dceři narodily. Já, jako babička, jsem byla v tu ránu nastartovaná na hlídání, jak já tomu říkám, stala jsem se holkou na telefon. A že jsem se k nim najezdila hodně, chápu naprosto přesně, jaké výhody kdysi mělo, když mladí bydleli se starými pod jednou střechou. Naštěstí jsem byla do té míry zdravá, že mi to nečinilo potíže a že mladí bydlí v rozumné dojezdové vzdálenosti, kam jsem to vlakem měla asi hodinu i s přestupem. Tak se taky stalo, že když dětem bylo 4 a 2 roky, odvážila jsem se s nimi jet prvně na dovolenou spolu s mým mužem. A jelikož obě strany byly spokojené, pak jsme to každé prázdniny opakovali, jezdili jsme pokaždé na jiné místo a výletovali po okolí ubytování a co jsem znala z našich výletů, jsem jen trochu upravila a vnučkám přizpůsobila jejich věku a hrnula jsem to na ně.

Milé KOČKY, 

vím, že jste mnohé na tom podobně a tak vám nebude proti srsti, když některá ta místa zmíním? Naše první společná dovolená byla v Křepici u Vodňan, kde jsme výletovali jak po okolí, tak jsme vyjížděli autem - třeba na Kratochvíli, Zvíkov, Orlík, Helfenburk a další místa. Památná byla plavba ze Zvíkova na Orlík a zpět, kde vnučky vyzpěvovaly Láďa jede lodí, lodí výletní...Hluboká i zdejší ZOO byly také na pořadu dne. Holčiny nikdy dopředu netušily, co je čeká a myslím, že jim to bylo jedno, ale já jsem tomu věnovala docela péči a nelitovali jsme my s dědou, ani vnučky.Naopak se nám zdál ten týden, na který mi dcera s předstihem dala termín,  hodně krátký, třeba, když jsme byli poblíž Kunžaku a navštívili jsme Telč, Dačice, Kostelní Vydří, Slavonice, hrad Landštejn, koňskou farmu a mnoho jiného, také bydlení jsme měli krásné a voňavé - prostě dokonalé prázdniny a na mne to tam mělo kouzelné účinky, v noci naprosté ticho a tma. V noci byly vidět hvězdy!, kvanta hvězd! ráno kokrhal kohout a měli jsme skvělé počasí. První patro, balkon a dvě decky červeného ...to byly večery, když děti už byly v posteli.Proto jsme se tam další prázdniny znova vydali a Třeboň, Chlum u Třeboně, Nové Hrady, Jindřichův Hradec, zdejší Betlém, či zámek E.Destinové ve Stráži nad Nežárkou se nám podařilo navštívit. Příští dovolené se odehrávaly zase jinde: na Jičínsku, další pak na Malé Skále, jiný rok v Potštejně či loni na Děčínsku a jinde, holčiny mi vyrostly a proto jsem prázdninové pobyty upravovala podle jejich věku. Doufám pevně, že mi ani letos nedají vnučky košem a ten týden spolu zase něco spácháme. Už je to sice obráceně, protože už se spíš ony budou starat o mne, ale tak to chodí. Báječné chvíle jsou završeny tím, že si je pak rodiče vyzvednou a odvezou domů.

Apropo, asi dvakrát jsme byli na společné dovolené, tzn. že jeli i jejich rodiče a také to nemělo chybu, celé dny jsme výletovali někdy společně, jindy rozděleně a večer jsme u ohýnku večeřeli a povídali v kruhu rodinném. Tak třeba v Jeseníku - oni jeli do Aquaparku a my na hrad Sovinec, na Rešovské vodopády a jindy jsme společně vystoupali na Praděd. Další takovou akcí byl pobyt v Pekle u Nového Města nad Metují a také jsme do Aršpachu jeli společně a jindy oni do Muzea Merkuru a my na vršky Orlických hor.

na hradě Helfenburk u Bavorova:


Hoslovický mlýn:



od rozhledny Javorník:


Hluboká:



Křepice:




Pár fotek nastíní, o čem je řeč. Na plyšáky a spoustu pastelek, papírů, všelijakých výtvarných věcí, nutných sebou si musíte zvyknout, potkaly byste mě třeba na výletě Šumavou s batohem, lahvinkami s pitím, hračkami, bundičkami, ani mě pod tím nebylo pomalu vidět... 

...A resumé? jsem babičkou moc ráda.