úterý 6. prosince 2022

Dva adventní dny

 Ve Wroclavi jsme strávili sobotní odpoledne a večer a pak celou neděli až do 17té hodiny. Počasí v sobotu nebylo výstavní, ovšem to se v prosinci ani neočekává a kdo má zkušenosti ( a to my máme, že ? Jano? ) tak se na to pořádně oblékne a obuje!

V neděli se počasí vylepšilo a svítilo - sice zimně a nesměle - sluníčko a bylo to opravdu příjemné.

Milé KOČKY, jak jsem už avizovala, tentokrát jsem fotila málo a mohla bych vás snadno ,,oblafnout,, a přidat fotky z jiného zájezdu, ale k čemu by to bylo? Takže dáme sem skutečné a čerstvé snímky z uplynulého víkendu.

Možná víte, že hlavní náměstí ve Wroclavi ( česky Vratislav ) se jmenuje Rynek a hned v jeho sousedství je náměstíčko zvané Solné, kde je trh především s květinami, což je také pěkné na koukání. Tam i na  hlavním Rynku je spousta stánků, jak s jídlem, s pitím, tak s kožešinami, pletenými výrobky, ozdobami, dřevěnými hračkami, tradičními Krowkami ( karamelky) a spousta hospůdek, kavárničky, cukrárny a pivnice, také lecjaké atrakce pro děti.

Já osobně mám moc ráda pozorovat zdejší domy, jejich výzdobu a v neposlední řadě pokaždé znovu si prohlížím zdobnou Starou radnici.

A víte co? Pojďme si to spolu znovu projít:


















 
Ve Wroclavi je spousta kostelů:






Stará radnice:






Univerzita:












pohled na Tumský ostrov přes Odru:


měsíc mezi věžemi:



Krásná je zde ZOO a prý v létě i Botanická zahrada, též fontána u Haly Století. Město má bohatou historii a jistě i skvělou budoucnost. 

( češtinu bylo slyšet na každém druhém kroku )