neděle 15. srpna 2021

Dovolená u Baltu

Upozorňuji, že cestu do Polska s Janou, kolegyní,  jsem neplánovala a vlastně jsme si ji koupily náhradou za na poslední chvíli zrušený zájezd do jižní Francie - Lanquedoku. Před časem jsem na podobném, ovšem delším a bohatším zájezdu byla a tehdy Jana jet nemohla, tak jsme to nyní napravily. Bohatší v programu, nikoli na peníze, i když - zájezdy po covidu hodně podražily!

Milé KOČKY:

Jedna z nepříjemných okolností nyní bylo, že je jelo na noc! Takže v busu mnoho hodin a první zastavení bylo ráno u hradu Malbork, což je největší cihlový hrad na světě a hlavní lákadlo zájezdu.Absolvovaly jsme prohlídku a dalším bodem programu byla procházka po přístavním a výstavním městě Gdaňsku. Už minule se mi tady velice líbilo a proto jsem přivítala návrat, i když jen dočasný. Pak následoval přesun na ubytování do pěkného hotelu poblíž města Gdyně.

V Malborku jsem se sama velmi pobavila: paní průvodkyně nám rozdala vstupenky do hradu a já jsem si vzpomněla, že mám schovanou stejnou, s obrázkem hradu, někde v peněžence: kouknu a vidím - na obou je datum 10.8. ale první r. 2016 a druhá r. 2021! - povedené.

Protože jsem kdysi o cestě do Polska už podrobně psala (  fotky jsou tam smazané ) budu dnes stručnější.








nakoukneme i do Gdaňska:






Další den jsme se věnovali prohlídce města Gdyně a posléze se jelo do Leby, na zdejší duny a nejvíc jsem hodnotila procházku po břehu mořském asi 3 km po jemném písku a vlnky mi omývaly nohy. Některé a někteří podlehli kouzlu a zaplavali si v Baltu. Žádný jantar jsem nenašla, ale něco málo z tohoto materiálu zakoupila vnučkám. Zcela zbytečná mi přišla návštěva v podvečer v Sopotech.















Ve čtvrtek se na nás smálo město Olštýn, odkud  jsme se přesunuli k Mazurským jezerům a následovala plavba po jednom z jezer. Dokonce nám paní průvodkyně zajistila během plavby konzumaci polévky žurek.













znáte Mikolajky?

--------------------------------------------------------------------------------------------------------

Pak ještě jsme věnovali den a noc prohlídce Waršavy:










 

Ve Věličce někteří navštívili solné doly a poté následoval den v Krakově. Město, kterému by klidně člověk mohl věnovat i týden v kuse.






Krakov: ( právě tam probíhal Duhový průvod, doprovázený odpůrci a také množstvím policistů )
















Nevýhodou byly jen dlouhé přejezdy mezi městy.Přeci jen jsou vzdálenosti v Polsku trochu jiné, než u nás. Výlet se líbil, medvídkové i já jsme spokojení a zaskočil mne jen požadavaek na závěr, vyplnit dojezdový formulář pro MZ. Nemám chytrý telefon, mnozí z nás v buse měli problém, naštěstí se díky dvěma mladým účastnicím problém vyřešil -  pomohly nám starším tuto povinnost splnit.

Nafotila jsem tentokrát asi jen 1200 fotek a nyní jsem vás s některými seznámila. Také bych se mohla rozepsat o večeři s rybou nebo jiné kulinářské dobroty, třeba trocha růžového vína k rybě a pod. - ale pokud tam, milé KOČKY, pojedete, stejně si to pojednáte podle svého. 

 Mějte se prázdninově: vaše Jiřina z N.