pondělí 7. října 2024

Zájezd do Weinviertelu

Krásné pondělí, milé přítelkyně. To máte, milé blogerky, tak, když si v létě něco objednáte a je hezky, teplo, slunečno a máte zájezd na 5.10. Zdá se vám to daleko a neřešíte, jak bude. Pak se ovšem nesmíte divit, že přijde den Dé a prší, je chladno a celý den pošmourno.  Co naplat, musíte jet, přeci to nenecháte propadnout!

Takže vstávání před čtvrtou je nepříjemnost a několik dalších ještě následuje, ale pak se v Praze uvelebíte v busu a necháte se unášet k Brnu a Vídni a čekáte, že se ty protivné mraky někam odsunou.Jo, tůhle.

Musíte to, milé KOČKY, vzít, jak to je a těšit se z toho, co den přinesl. Takže:

prvním zastavením k prohlídce a obdivování byl hrad Kreuzenstein: kousíček od Vídně a Dunaje

jelikož se uvnitř soukromého hradu nesmí fotit, budou se zájemci o to, jak vypadá středověká kuchyně, bohatě vybavená zbrojnice a spousta sálů a komnat v 1.patře vypravit na hrad osobně. Také třeba uvidí i kapli a další prostory. Fotit jsme směli jen venku, takže tady to máme: hospůdka před hradem - 



















Historie hradu a pánů na něm je bohatá, dlouhá a zajímavá...
Vyfotit hradní nádvoří bez lidí, když jedna výprava následuje druhou? - no, zkuste si to.
 
Cesta mírně zvlněnou krajinou k dalšímu cíli byla ozvláštněna poli, kde se v řadách, nebo jen tak volně položené, svítily dýně, hodně dýní, spousta dýní - však to znáte, dýňový olej z Rakouska a nebo mák - to jsou klasické suvenýry z této sousední země. 
foto z rozjetého busu - s popršelými okny! - 




vydáme se do další vesnice za středověkou památkou - ale to až zase zítra, ano?