pátek 12. března 2021

S překvapením

 Čas od času se nám přihodilo, že jsme si vyjeli na výlet a zažili jsme překvapení. Pravda, už se to často nestává, protože se snažím pracovat nejprve s mapou nebo použiju info zasuté do paměti, já totiž zmínku o něčem zajímavém ,,zapisuji,, a pak, jednou, když se to hodí, použiju. Jak říkává jeden můj známý, mám prý v hlavě GPSku a když někam jedeme, cítím, že v té oblasti, v té krajině, je poblíž cosi, co stojí za návštěvu a obvykle manžela umluvím, aby mi těch pár kilásků do nějaké vesnice zajel. Sice dělá někdy obličeje, ale vyhoví. 

Milé KOČKY, 

ráda bych se dnes svěřila s několika namátkou vybranými místy, kde jsem byla hodně nadšená a sama překvapená, nebo naopak něčím zaskočená: jdeme na to -

město Žacléř: tady jsem měla divný pocit, dodnes nevím proč, omlouvám se, ale vládl tu takový německý duch, i když, mám ráda taková menší městečka se starými domy...možná by stálo za to se tam někdy vrátit a opravit si dojem?









a poblíž jsme objevili, čirou náhodou, zajímavou pevnůstku: Stachelberg. Byla odtud krásná vyhlídka směrem k Polsku.











Další místo, které jsem objevila sice už dávno a byla jsem tam od té doby několikrát, je Nymburk, ty jeho hradby, když jsem je spatřila poprvé, na mne udělaly obrovský dojem a kdykoli se tam ráda vracím: vždy si to celé obejdu kolem dokola, tu historickou část města.












Hodně mne kdysi překvapil i hrad ve Vimperku, jezdívali jsme přes toto město na dovolené na Šumavu ( na Kubovu Huť nebo na Kvildu či do Borové Lady a jinam a nikdy jsem se nevšimla, že tu mají takový hrad! Až jednou!...to jsme byli na Kubově Huti a vlakem jsme se jeli do Vimperka podívat. A teď jsem se dozvěděla, že je celý opravený a jakmile bude přístupný, chci ho určitě navštívit!




Za mého mládí se jezdívalo na školní výlety a to byl důvod, proč jsme některá místa znali, třeba od Benaru - mamky zaměstnavatele se dělávaly zájezdy a pamatuji si třeba výlet na Sněžku, do ZOO D.Králové, na Opočno a do Náchoda, Kuksu a to jsem tehdy, v pravěku, chodila ještě do ZŠ! S  Destou Rbk jsme zas byli v Domažlicích, Horšovském Týně a na mnoha dalších místech, odtud pramení moje touha vidět to tam i víc a důkladně. A hlavně, budovy bývají už opravené a o mnoho hezčí, než tehdy.

( zpěvačky mají v repertoáru nafrněná a jiná zas načančaná a já bych mohla zpívat - kdybych to uměla - rozlítaná a tím ale vůbec nemyslím, že bych někdy letěla letadlem )