sobota 15. května 2021

Jsem konzerva

 Nečekejte, že se přiznám, že se cítím jako olejovky nebo lančmít! - to ani náhodou,  já se totiž musím přiznat k jedné věci: mám ráda, když je na ulici mnoho obchodů, mají čisté a krásně udělané výlohy ( jako studentka jsem koketovala s myšlenkou, že bych chtěla dělat aranžérku ) a když mají takové ty pěkné vývěsní štíty nebo nápisy. Pro mne stačí Papírnictví nebo Tabák nebo Pekařství nebo Cukrárna, Restaurace či Kadeřnictví, Oděvy a Kožené zboží - chápete mne, že? Květiny, Drogerie, Potraviny a Pletené zboží, Parfumerie  - hned vím, která bije a nepotřebuji nic dalšího.V cizině obdivuji i vývěsní štíty originálně řešené a vždy se je snažím vyfotit.

Milé KOČKY, 

nedávno dávali asi na ČT 2 pořad o tom, jaký smog je v ulicích s reklamou a různými přemnoženými nápisy a zbytečnostmi a inzeráty a nálepkami všeho druhu  - uvědomila jsem si, že mají pravdu, když se nad tím zamyslím, mám z toho taky vždycky vyrážku, pokud vidím některé ty vietnamské a jiné krámky, olepené a přehnaně vymustrované vším možným, je to zkrátka a dobře kýč jak bič. A k tomu přičtěte sprejery!!!

Vzpomínám si, jak jsem hned po revoluci jela s dcerou na jednodenní zájezdík adventní do Chamu, byli jsme tam brzy ráno a obchody ještě nebyly otevřené, pan vedoucí nebo nějaký příručí vynesl ven před vchod dva květináče s nějakým jehličnanem, otřel sklo na dveřích, aby zářilo a nebylo opatlané, výloha byla zaplněná přiměřeně zbožím, které prodávali a vše ozdobené na Vánoce. Krámek, jen vstoupit. Nepřeplácané a vkusné. Však jsem si tam hnedle koupila vánoční ubrousky a jiné zboží, tehdy u nás takové nebylo.

To samé v restauraci: kde jsou ty doby, kdy servírka měla černé šaty, bílou zástěrku a v cukrárně ještě krajkovou čelenku, dnes na vás čučí mnohdy holka v kraťasech nebo rozervaných džínách a žvejká žvejkačku a bradou, co jako? 

A závěr? Zajímalo by mne, jaký máte názor vy - taky zákaznice...( u vietnamských prodejců si vážím toho, že jsou v krámě od nevidím do nevidím a nemají problém sehnat cokoli, pro lidi, kteří k nim chodí na nákup, hotové blaho, mají i zboží, které řetězce nenabízejí, i když, já jim moc vydělat nedávám )

vezměte zavděk - velikonoční motiv: