pondělí 22. května 2023

Opáčko

 V neděli, v pondělí a v pátek můj manžel nerad někam jezdí. Ale, tentokrát v neděli asi v deset dopoledne najednou povídá, zda bychom neměli někam na chvíli vyjet - že je teplo a slunečno a že by projel auto, které je po léčení - bylo v út v servisu.

Na mne nemusí v tomto směru tlačit, podědila jsem po mamce - zahodím na židli zástěru a vypnu plyn, odpojím kabel od varné konvice, nahodím kšandu fotoaparátu a přes rameno si dám batůžek, do něj mobil, klíče, sl.brejle, peněženku a už sedím v autě.

Rozhodla jsem se pro trasu ,,okolo komína,, - kde už jsme výletovali vícekrát, ale proč si to nezopakovat:

začala jsem v Obříství: u zámku, opravovaném a vždy zamčeném, kde se předváděli dva hlídací psi, vypadali, že nebýt plotu, udělají si ze mne oběd!,  zvonice a přilehlý kostel byly už opraveny, pofotila jsem také morový sloup, i sochu sv.Markéty, manžel prý: že tě to pořád baví.


zvonice: Dřevěná renesanční zvonice vzpěradlové konstrukce pochází ze 16. století. Dřevěná část je umístěná na kamenné podezdívce a je zakončená mansardovou střechou.







socha sv.Markéty:



Poté jsem si nechala zastavit v Hostíně u Vojkovic a měla jsem štěstí, kostel byl sice zamčený, ale jen mříž, takže se dalo trochu dovnitř nahlédnout a zvonice měla také od minule poopravený podstavec.

o něm se píše: Zmiňován r. 1320, r. 1615 renesančně přestavěn. V 18. stol. upraven barokně. Jednolodní stavba s pětiboce ukončeným presbytářem ranně gotického slohu, na jehož severní straně je sakristie, s obdélníkovou chrámovou lodí a románskou hranolovitou věží. Zařízení kostela je pseudogotické z r. 1910. 









zvonice:Dřevěná konstrukce vzpěradlového typu ve tvaru hranolu je umístěna na mohutné podezdívce. Zakončena je valbovou střechou. Pochází ze 14. století, počátkem 17. století prošla rekonstrukcí. Uvnitř se nachází zvon sv. Václav z roku 1561 s bohatou reliéfní kresbou.



A jeli jsme dál: most přes Vltavu do Nelahozevsi byl zavřený a tak jsme si dali v restauraci pod lipami  ,,U Libuše,, oběd, na most jsme se šli pak podívat:




poté jsme to objížďkou do té Nelahozevsi dojeli a tady jsem oběhala zámek, ( Lobkovicové ) opravovaný rodný dům Ant.Dvořáka a kostelíček sv. Ondřeje se zvonicí.










Rodný dům Ant.Dvořáka momentálně vypadá, že ho spíš rozebírají na prvočinitele:





Kostel sv.Ondřeje, kde byl A.Dvořák pokřtěn a kde poprvé vystoupil na veřejnosti se hrou na housle, byv doprovázen varhanami:


Zvonice - hranolová dřevěná stavba s nízkou stanovou střechou stojí v rohu bývalého hřbitova, který obklopoval kostel sv. Ondřeje. Byla postavena v 19. století. Uvnitř se nacházejí dva zvonky z let 1812 a 1846.







Tři plánovaná místa jsme pro objížďky a uzavírky nechali na jindy, stejně jsme tam už kdysi byli a od Velvar, kudy jsme jen projeli, jsme to namířili na Mělník a domů. Dokonce jsme našli naše parkovací místo volné. Takže za mne i za manžela spokojenost.