pondělí 19. prosince 2022

Advent v Sasku

 Řízením náhod a osudu jsme jely s Janou, bývalou kolegyní, v sobotu 17.12.22 - (v den nedožitých bráškových 65 narozenin) na letošní třetí adventní zájezd, v tomto případě jednodenní a to do Saska - do města Chemnitz ( česky Saská Kamenice, neboli KarlMarxStadt - v Sasku třetí největší město ) a do Freiberku.

To první město, kam se snadno dopravíte okolo Chomutova severně přes Krušné Hory, bylo koncem II.sv.války hodně vybombardované a za éry NDR poseté paneláky, takže památek pro turisty nemají k ukazování mnoho a tudíž vám tam, milé KOČKY, nezbyde, než se věnovat posezení v kavárně či cukrárně, obcházení a sledování tržišť s mnoha stánky a nebo - v případě, že se tam vypravíte nikoli v zimě, můžete na okraji města projít parky a podívat se k zámku a klášteru?










čokofontány:









Odpoledne jsme přejeli do Freiberku, hornického města s mnoha památkami a Muzei, zapsaného v UNESCU, kde se kdysi těžilo stříbro. Město má hradby, z nich trčí vysoké věže a vypadá místy pěkně středověce. Nyní, v adventní studený čas zajímavější pro účastníky zájezdu byla návštěva katedrály Panny Marie, trůnící uprostřed města a s mnoha unikátními prvky výzdoby a pak tržiště na náměstí se vším, co stánky nabízely.





připomínám, že v katedrále byla tma a divím se, že nějaké fotky vůbec mám - 











Nerada, ale přiznám se: jsem stará struktura a volím české Vánoce, jak jsem zvyklá ze svého ( kamsi dávno uprchlého mládí ). Takže si domů netahám německé panáčky/vojáčky ani jiné cizokrajné ozdoby, i když se na ně ráda podívám a jiným to neberu. Jsem stoupencem ozdob typicky českých, jenže se s německými vlivy prolínají...Ale - v Chemnitz jsem viděla na trhu ve stánku krásné, vánoční, skleněné ozdoby ve tvaru papoušků, dozdobených peřím nebo labutěnkou?, všech možných barev a umím si představit menší stromek ozdobený pouze jimi. ( že bych byla občas moderní babka? )



Cesta kvečeru ( odjezd 17,30 ) na dálnici a pak ku Praze byla kupodivu bez problémů, Drážďany jsme nechali vlevo bez povšimnutí a uháněli k domovu, zvládli jsme se vrátit do Prahy půl hodiny po osmé večerní. MHD nás dopravilo domů do N. a tímto jsme s adventními zájezdy pro letošek skončily. 


Jano, díky za příjemnou společnost a zase příští rok někam vyrazíme?