neděle 17. ledna 2021

Tolik práce

 Jednou, to jsem byla s kolegyní Věrkou na Rabu na dovolené, jsem se z její knížky, čistě náhodou, dozvěděla spoustu zajímavostí o člověku, kterého dávno bezmezně obdivuji, tedy, po pravdě, jeho práci obdivuji. 

Je to věhlasný 

Jan Blažej Santini Aichel,

 opsala jsem si seznam jeho staveb, který v té knize byl a nestačila jsem se divit, kolik a kde ten člověk toho navrhl, postavil a udělal. Něco tak mimořádného a originálního, málokdo se s ním může měřit. A jak je u mne celkem běžné, hned jsem zatoužila většinu jeho staveb vidět na vlastní oči. Manžel je na mé, podobné, třeštění zvyklý a naštěstí rád řídí auto, tak nic nebránilo tomu, ty stavby postupně navštěvovat, i když, Santini! - stavěl všude možně a je to pořádný rozptyl po republice, tehdy netušil, kolik stojí benzín a jak to tam mám daleko, hihi.

Milé KOČKY, 

ten seznam jsem poskytla od té doby už několika lidem. V tom seznamu jich je 40, ale jisté to není, že je to všechno, co udělal. 

Některé vám ráda na fotkách představím a možná, že je i znáte. Ten člověk musel pracovat i v noci, to není možné. Zatím jsem nestihla vidět vše, ale snažila jsem se, to mi věřte. Jejich výčet není důležitý, ale byl by pořádně dlouhý.

Obyčtov



Zvole na Vysočině


Bobrová


Křtiny

Kladruby u Stříbra



Zelená Hora u Žďáru nad Sázavou ( UNESCO )



 Spousta zámků a církevních staveb, které jsem na blog dávala dříve, je sice dál na blogu, ale! už bez fotek a doplňovat znova je po jejich smazání nebudu. Rajhrad, Rychnov n.K.,Chlumec n.C., Mariánská Týnice, Netín, Zbraslav, Plasy, Pohled a další, to bych nedělala nic jiného, než projížděla starší fotky z dřívějších výletů...letos jsem přidala Lázně Bělohrad a některé jeho pražské stavby jsou tu také.Tak, jak obvykle poznám synagogu, tak mi přijde povědomé, když uvidím Santiniho rukopis.

A tady je ten seznam:

Deštné – kostel
Heřmanův Městec – zámek
Horní Bobrová – kostelík
Horušice – rezidence
Hubenov – hospodářský dvůr
Humpolec – kostel
Hradec Králové – kaple
Chotouň – kostelík
Chlumec nad Cidlinou – zámek
Chrast – kostel
Chraštice – kostel
Kozojedy – kostel
Lázně Bělohrad – zámek
Lhotice – klášterní kostel
Karlova Koruna
Kladruby – klášterní chrám
Křtiny – poutní kostel, kaple, proboštství
Mariánská Týnice – poutní kostel
Měřín – kaple
Mladotice – kaple
Nadryby – kaplička
Netín - kostel
Obyčtov – kostel
Ostrov nad Oslavou – panská hospoda
Ostrov u Stříbra - kaple
Panenské Břežany – kaple
Plasy – klášter a konventní kostel
Pohled – proboštství a kaple Sv.Anna
Praha – kapitulní děkanství Hradčany, klášter na Bílé Hoře, paláce:Colloredovský, Lissavský, Kolowratský, Morzinský, kostel  M.Straně, Valkounský dům, Schody u sv.Karla N.Město
Rajhrad – konvent, proboštství a kostel
Rychnov nad Kněžnou – kostel, zámek, konírny
Sedlec u K.Hory – chrám
Slapy – kostel
Skapce – opatská rezidence
Všehrdy – kostel
Zbraslav – zámek
Zvole – kostel
Žďár nad Sázavou – hostinec u 3 hvězd, hřbitovní kostelík, chudobinec, klášterní prelatura, konírny, poutní kostel na Zelené Hoře ( UNESCO ), dolní hřbitov,
Želiv – klášterní a hřbitovní kostel

Rychlá odpověď