úterý 14. března 2023

Výměnou za jiný

 Měla jsem tu nachystané na úterý nějaké kytičky, ale nebojte se, milé KOČKY, jen jsem je posunula o pár dní dál, ono na ně také dojde a o nic hezkého, alespoň ode mne, nepřijdete.

Byla jsem totiž v pondělí na Karláku na převazu a něco malého na několika místech Prahy vyřizovala a tak jsem zaměstnala jeden z menších manželových fotoaparátků a přináším čerstvé ( kdo ví, jestli zajímavé ) fotky této části Prahy. Zatím jsou větve holé a tak se to dá cvakat i přes stromy.

Pak jsem z Vodičkovy ul. popojela k Jindřišské věži, obešla jsem si oblíbený kostel a nafotila pár snímků - nikdy tomu kostelu neodolám,  (do přilehlého gymnázia J.Patočky by bývaly chodily moje dvě vnučky, kdyby se nedostaly do vysněné školy ) a poté jsem se rozhodla z mnoha příčin dát se na ústup a vzít do zaječích - vrátit se domů - kde bylo plno práce a vše čekalo na mne. 

Tak si to užijte se mnou - jo a cestou domů později odpoledne dokonce chvíli svítilo sluníčko.

Novoměstská radnice a její okolí:












nakukovala jsem i do různých dvorků, ale ty fotky jsou hrozné:


ulicí Vodičkovou:


V Jindřišské, naproti stejnojmenné věži: kostel sv. Kunhuty a sv.Jindřicha, s poblíž stojícími sochami sv.Jana Nepomuckého a sv. Judy Tadeáše, + s několika náhrobními kameny

píšou o něm:

Gotický kostel byl založen řádem křížovníků s červenou hvězdou jako farní současně s Novým Městem v roce 1348. V letech 1737–41 byl barokně upraven a později v letech 1875–79 regotizován spolu s přilehlou zvonicí, Jindřišskou věží.
Interiér je sklenut křížovou klenbou a bohatě vybaven barokním zařízením.











křivolaké větve, jak moje myšlenky...




Fotky takhle temné ráda nemám, upravovat je nehodlám a příště to snad bude lepší...