sobota 4. června 2022

Domácí puťka

 Někdy bych si i docela ráda zahrála na domácí puťku, uklízet byt, prát, vařit, luxovat a čančat, baví mě to, hlavně vždy, když odněkud přijedu a vidím, jak to u nás zase vypadá, nedá mi to a pokud nejsem zrovna zdravotně vyřazená z provozu, dělám, co je potřeba. Jenže, milé KOČKY, 

jakmile se odněkud ze zájezdu vrátím, manžel obvykle prohlásí, že by taky se mnou někam jel! a to co nejdříve, takže puťkovství jde stranou a já vytáhnu z rukávu nějaký dávno vymyšlený výlet a jedeme za zážitky u nás v Čechách. Přitom ho dávno lákám na mnohé cesty a to nereaguje a sedí doma.

Jen jsme se vrátily s Janou z Vídně, už tu bylo na stole to známé - kam bychom mohli vyrazit? Na to já obligátní komu co?

Manžel prohlásil, že bude hezky a že tedy mám, a to nejlépe hned, říci, kam se ráno pojede. Měla jsem jiné představy o tomto dni...ale vybrala jsem tedy výlet do Čáslavi a okolí a doufala jsem i v jiné, po cestě dostupné, cíle. Ale nepředbíhejme.

V Čáslavi jsme byli mockrát, jak sami, tak s mnoha přáteli nebo příbuznými a vždy to bylo jiné. Tentokrát jsem si to kolem hradeb a kostela svatých Petra a Pavla obešla sama, manžel lelkoval na náměstí.Zašla jsem do Íčka, nafotila zase jinak Otakarovu věž a pak jsme se sešli, abychom poseděli u čaje a něco k tomu v námi oblíbené cukrárně. Poté jsme odjeli do nedalekých Lochů, kde jsem měla za lubem navštívit a pofotit zdejší kostel sv. Bonifáce ze 13 století, no, to mi nevyšlo, neb jsem se k němu vůbec nedostala! A to jsem kolem vesničky nachodila asi 2 km!Následoval přesun do blízké obce Třebešice, kde jsem měla vyhlédnutý zámeček, ovšem dopadlo to podobně, neb není přístupný a nebo těžko přístupný, ale je tam možné ubytování, majitel je prý Američan a zámeček se svým přítelem dávají dohromady.Velké zklamání! Odjeli jsme tedy do Nových Dvorů, které jsme už před lety navštívili, je to tam o poznání v lepším stavu, ale kam se to hrabe na stav, který znám z obrazu - kdy tam byly zahrady a vše bylo nové, ovšem to bychom tam museli přijet o několik století dříve. Popojeli jsme do Malína, kousíček od Kutné.Hory, ke zvonici a hřbitovnímu kostelu sv.Štěpána a malé kostnici. Sice i to jsem kdysi už fotila...V obci je ještě jeden starý kostel, ale to jsem si už nedovolila tam jít, šofér ztrácel náladu. Poslední zastavení bylo v Českém Brodě, kdy mi manžel cestou kolem několika uvažovaných míst nezastavil, kdo to zná, ví, že od Č.Brodu ke Kolínu a od Kostelce nad Černými Lesy ke Kutné Hoře je mnoho zajímavých a památných míst. Však jsme jich tam už spoustu navštívili.

Tak jen stručně obrazem o tom našem výletu:

Čáslav:





















Lochy:








Třebešice:

kdybych se nebála, že se brána sama zavře, šla bych udělat špionážní snímky blíž k zámku!







Nové Dvory:























Malín u Kutné Hory:














Český Brod:




















Já jsem s výletem byla spokojená a manžel? on se vydýchá a později mne zase někam vyveze...

- a pár dní budu dělat tu puťku.