úterý 9. března 2021

Tři najednou

 Na dnešek jsem byla objednaná ke třem doktorům do Prahy. Vstávala jsem kolem šesté ( hrůza!) a v sedm už jsem svištěla busem do Matičky měst. Nalačno! Mezi prvním a dalším vyšetřením jsem měla čas a tak jsem se šla s foťákem projít a konečně jsem si obešla kostel sv.Kateřiny, pak jsem to vzala na Karlov a poté jsem neskočila do Nuslí, ale vrátila jsem se k porodnici, kde se narodily mé vnučky a ke kostelu sv.Apolináře, odtud jsem se vrátila  na Karlovo náměstí, kde jsem si vyčekala další doktory. Vrátila jsem se domů kolem 16té hodiny a jsem úplně vyřízená. Moje zlatá postýlka na mne už pomrkává a těšíme se na sebe.

Milé KOČKY,

počasí dnes na Karlově náměstí vypadalo jarně, ač ráno bylo pod nulou. Pojďte se mnou na procházku po této části Prahy, chcete li. 

Kolem kostela sv.Kateřiny přilehlým parkem dojdu pomalým tempem na Nuselský most, přes oka ochranného pletiva udělám tři fotky Vyšehradu, pak se vrátím ke Karlovu, apropo: víte, že v prostoru u tohoto kostela a Muzea kriminalistiky jsou četné tabule s velice zajímavými informacemi především o Karlu IV.? pro děti super místo, počítejte s tím, že tam budete dlouho...






























Takových naučných tabulí je tam přehršel...


Pro dva

 Mám tady rubriku o kuchyni a kdyby tu nebyla, bylo by to skoro stejné, moc se jí nevěnuji, ale udělám krok ke zlepšení, 

milé KOČKY,

to jsem měla chuť na plněné bramborové knedlíky se zelím a taky jsem je uvařila. Jenže neumím vařit pro dva a tak byly k velké nelibosti muže po dva dny. Pro případ, že by je někdo neznal: Uvařila jsem si předem brambory ve slupce, ty jsem oloupala, když vystydly, nastrouhala na jemném struhadle a do té hmoty nasypala polovinu množství ( od oka ) dětskou krupičku a polovinu hrubé mouky, proč, to nevím, dělala to tak moje babička i mamka, přidala jsem trochu soli, dvě vajíčka, protože těch brambor bylo dost, uhnětla těsto a tady se nabízí dvě možnosti: buď udělat dvě šišky a uvařit dva knedlíky po dobu 20 minut nebo, jako já právě teď, nakrájet to na menší kousky a zabalit nádivku: dvě balení šunky od kosti po 100 gr nakrájím na malé kostičky a zabalím do těsta a dám vařit, pomalým varem, aby se nerozpadly. Pak je poleju na sádle osmaženou cibulkou, hodně cibulky, aby to mužovi chutnalo a přidám pěknou hromádku kysaného, pokrájeného, povařeného bílého zelí. A tak už jen meju nádobí a sklízím pochvalu.







Všímaví vidí můj talíř, kde se knedlíky nekoupou v sádle. Koupací mají rádi moje sestra a můj manžel.