středa 12. října 2022

Aktualitka

 

Být týden zavření doma jen s covidem a s pokyny co máme, můžeme a musíme dělat a nedělat a s krabicemi kapesníků, tabletkami a sirupy na kašel, to jednoho přestane brzy bavit. Navíc, když sluníčko nastavuje svoji podzimní tvář a sice svítí, ovšem už nepálí a láká lidičky ven.

Milé KOČKY,

zkrátím to, domluvili jsme se s mužem, že si uděláme spolu výlet,  někam do přírody - ne mezi lidi, abychom nikoho nevystavili nákaze, kdyby po těch dnech s námi ještě nějaký ten virus přežil. A tak jsme včera - v úterý, podnikli cestu na hrad Valečov, kde jsme už drahně dlouho nebyli. Od parkoviště je to kousek, bylo krásné ráno, hrad tam pořád stál a těšil se z našeho zájmu a nechal se fotit. ( Tento skalní hrad je spolu s tím ve Sloupu jedinečný )...Spokojeni tímto začátkem jsme jeli k Turnovu, u Žabakoru jsme chtěli pozorovat vodní ptactvo, ale nebylo koho... a manžel mi dopřál pomalou jízdu přes obce Příšovice a Přepeře, abych se potěšila některými zdejšími hrázděnými domky. V Turnově jsme se zdrželi poměrně krátce, pokračovali jsme na Hrubou Skálu a zde jsme setrvali v lese asi dvě hodiny, spíše více. Bylo překrásně. Pak jsem projevila přání podívat se po čase do Vyskře, kde jsem si vyfotila kostel a dřevěnou zvonici na hřbitově a kapli sv.Anny na kopečku, bohužel nahoru vyjít křížovou cestu už jsem nestíhala, manžel spěchal k domovu. Přes Kacanovy mě ale zase vezl krokem, abych si zdejší nádherné domky užila. Byla to oproti uplynulému týdnu příjemná změna.

Valečov:




















Na Hrubé Skále:


































Ve zdejším hotelu údajně v r.1922 přebýval na dovolené T.G.Masaryk, jak uvádí zde umístěná deska...takže to máme bratru právě sto let!

Vyskeř:


















Osmiboká dřevěná zvonice s kamennou podezdívkou byla postavena v roce 1750, kdy nahradila původní zvonici z roku 1504. Její současná podoba pochází z roku 1940. Ve zvonici je umístěn zvon Václav.

Manželovi se velice líbil název obce Pelešany!

Podobně krásný pobyt v tamním lese, ale kolem hradu Valdštejn, jsme si udělali naposledy loni počátkem listopadu a s vnučkou na Úštěcku koncem října 2021, na což se můžu podívat na blogu.