sobota 31. července 2021

Několik dní, několik nocí

 Neuvěřitelné se stalo skutečností, manžel oslavil 20.7. kulatiny a to věk takový, že jedni tiše závidí a jiní se, pokud se ve zdraví dožijí stovky, berou toto číslo s osmičkou na začátku jako ještě ne příliš významné? Uvažovala jsem, co mu dát k narozeninám a nakonec jsem se rozhodla, aby to vyhovělo nám oběma, že pojedeme na pár dní do Mariánských Lázní. Nikoli na lázeňský pobyt, ale na rozlítaný výlet.

Nebudu dnes popisovat vše do detailů, i tak toho bude hodně a proto, pozor, 

milé KOČKY, 

bude těch ,,dílů,, několik. Zmíním se tu o místech, na která jsme si udělali více času, než na jiná, přesto, že jsme kdysi téměř všude už byli, tentokrát se nám podařilo leckde zjistit velké vylepšení. Vydali jsme se brzy ráno po karlovarské a jelikož bylo opravdu krásně, slunečno, první zastavení bylo na Andělské Hoře, hradu kousíček za Bochovem. Další byly Františkovy Lázně, poté Hazlov, Libá, kde je přístupný opravený hrad, je sice hůře dostupný, ale milovníkům historie má co nabídnout. V tomto koutě země je hradů více a už jsem o některých obsáhle psala dříve. Jedno ze zastavení byl zámek Kynžvart a jeho park. ( hrad Kynžvart je ruina schovaná v lese, kam se také dá jít od Kladské, ale tentokrát jde o zámek )...Po ubytování v Mariánských Lázních jsme se vydali do města a hlavně k fontáně. Poněkud jsme se unavili a tudíž jsme po večeři a vykoupání zalehli a spali až do rána....Další dny jsme věnovali jinému okruhu: vezmu to jen stručně, abych udržela vaši pozornost: Chodová Planá, Planá, Tachov, Bor, Bělá nad Radbuzou, Horšovský Týn, ...postupně vám vše ukáži a zpřístupním, ale musíte rolovat až k poznámce KONEC. Na jeden článek by fotek bylo příliš.

  Jelikož odjíždím s vnučkami na týden na dovolenou a manžel bude doma sám, nebudu na počítači a nechám vás tu ,,bez dozoru,, - po návratu budu dva dny doma a pak jedeme s kolegyní Janou na týden na zájezd. Vše, jak z dovči s vnučkami a pak i ze zájezdu postupně zveřejním...snad to bude zajímavé i pro vás.

Tady jedna hádanka pro soutěživé:



Jsem sama zvědavá, na kolik příspěvků se ta cesta na západ vyšplhá.  

Začínáme č. 1 Andělská Hora
















Byli jsme tu po čtvrté a nemělo to chybu.




Číslo 2

 Hrad Libá, stejně jako hrady Hazlov, Seeberg, Vildštejn a další v okolí Františkových Lázní nejsou příliš známé a nejsou úplně v perfektním stavu, ale stojí za návštěvu:

milé KOČKY, 

ráda bych vás s ním seznámila alespoň částečně:

Zámek Libá stojí na vyvýšenině nad Libským potokem v jihovýchodní části obce Libá, nedaleko Františkových Lázní v západních Čechách. Zámek je chráněn jako kulturní památka. Hrad a obec vznikly okolo poloviny 13. století. Roku 1264 je zmiňován Ruprecht z Nového Liebensteina, čímž je doložena existence hradu.

















Číslo 3

 Kynžvart - zámek a zámecký park, který přilákal nás. Bylo krásně a tak jsme se prošli:

Milé KOČKY,

dovolte mi vzít vás sebou...

















Jak se vám u Metternichů líbilo?

Číslo 4

 Mariánské Lázně - cíl a ubytování na této cestě. Už vícekrát jsme volili pobyt na okraji města v Úšovicích. Pro lenivé je tu možnost dopravy ke Kolonádě trolejbusem.

Milé KOČKY, 

to víte, že jsme prohlídku města a posezení u vyhlášené Fontány ani tentokrát nazanedbali. Nevěříte?