pátek 4. listopadu 2022

Maličkosti

Abych nevypadala jako ničemná hospodyně, kterou někdy určitě jsem,  napíšu tu také jednou recept vhodný do kuchyně, když už tady tu rubriku o vaření a kutění kolem sporáku mám.

Kdysi dávno, milé KOČKY, ( začíná to pěkně, co? )

jsem se někde dočetla a později to aplikovala a osvědčilo se mi následující:

koupíme, doneseme domů, očistíme a na hrubo nastrouháme 3 kg mrkve, 1 kg celeru a 1 kg petržele a do nádoby, kde to bezpečně můžeme smíchat, nasypeme na nastrouhanou zeleninu 1 kg soli. Pokud máte pocit, že je toho na vás moc, úměrně zmenšete od každého něco, ale aby to bylo v tom poměru. Případně můžete zeleniny udělat více, pokud máte hodně členů domácnosti, rádi vyváříte a rádi jíte.

Potom co zelenina pustí šťávu, a ona ji pustí, opatrně vše promíchejte a posléze do čistých, důkladně vymytých skleniček s víčkem naplňte zeleninu a dolijte asi 1 lžící té slané šťávy, aby sklenička byla plná. Pak je zašroubujte a ukliďte do studené a nejlépe tmavé místnosti. Třeba do špajzu. Máte na celou zimu základ na polévky a nebudete už polévku solit! 

Skleničky jsem dříve používala od přesnídávek, ale nyní beru sklenice od džemu kupovaného v Lídlu, má širší hrdlo a víc se tam vejde. Ale není zas příliš velká. Zelenina takto připravená se nekazí, vydrží do jara ( pokud to nesníme dříve ) a nemusím se zlobit se škrábáním a čištěním, je to v hrnci raz dva.

Milé KOČKY, jistě jste nositelky vyznamenání Zlaté vařečky ale i tak by některé z vás mohl můj receptík přijít vhod.





Tyto mrkvičky si Honzík ponechal na hraní.