úterý 13. října 2020

Pro koho

 Tak, jako bývají kostely nebo jiné stavby někomu zasvěceny, já tento příspěvek zasvěcuji / daruji  - především, Jáře z Rumburku. Proč to? Nu, hlavně proto, že se mi zcela nezištně, ochotně a rychle postarala před časem o stěhování blogu na tuto adresu a i později, jelikož jsem děsné kopyto na technické záležitosti, mi pomohla v mnohém se orientovat.A také - psala někde, že se letos chtěla podívat do Lokte, mnou už léta obdivovaného městečka, a nepovedlo se jí to...a já! chvíle napětí -

milé KOČKY,

jsem měla dnes příležitost to tam pro Járu a vás všechny navštívit a malinko nafotit. To bylo tak, včera jel manžel s naší stařičkou škodovkou na technickou, vyplázl skoro osm tisíc a oba, manžel a auto dostali tím povolení ještě jezdit, hned mi nabídl na dnešek výlet a kam prý to bude, předpověď byla, že bude pršet téměř všude a tak jsem volila Loket, kde pršet nemělo. Byli jsme tam už několikrát a dnes jsem to tedy brala zase jinak... a vyplatilo se, okolo hradu ( byl zavřený ), po hradbách pod hradem i po těch pod městem nad Ohří,  také jsem vyrazila na vyhlídky nad Ohří s pohledy přes řeku na městečko. V létě by bylo fajn projít se i kolem řeky pod hradem. Radím zájemcům, aby si na toto malé, západočeské městečko, udělali dost času! Po procházce ( restaurace měly zavřeno,) jsme měli původně ještě několik cílů k prohlížení, cestou domů,  jako Žlutice, Verušičky, Skoky, ale zatáhlo se, bylo zima, tak můj šofér to urychlil a nestavělo se a byli jsme před večerem doma. Nabídky na zastavení v nějaké restauraci stroze odmítal. 

Po trase jsme chytli jen 2x světla a čekání, zato jsme jeli po nové silnici mezi Velvary a Slaným. Pokud někoho zajímá můj názor, Loket mi připomíná jiná, malá, opevněná městečka, jako Úštěk, nebo Kadaň či další.














zkamenělý strom:






























Pochopitelně by bylo lepší, kdyby to tam hučelo turisty, bez hrozby koronaviru, hospůdky, kavárničky a cukrárny s posezením venku, sluníčko, pohodička, jenže je to jinak! Je říjen - co bych chtěla? Když jsme jeli kolem Andělské Hory, byla mlha, že jsem si říkala, jestli nejedeme do Londýna. Omlouvám se, že jsem se neudržela a přidala tolik fotek, ale když jsem tam toho tolik nafotila, tak sorry, jako. Doporučuji zaparkovat na parkovišti u mostu jako byste přijeli od Starého Sedla. 

Svěřování

 Včera jsem byla po očkování a polehávala jsem, napadlo mě, že sem dám něco, kde se my, blogerky, budeme trochu více svěřovat, co máme rády. Respektive, kde to máme rády. Já jsem třeba v určité době zahořela láskou k Jeseníkům nebo zas jindy ke Slavonicím, kam jsem pak - jak už to zamilovaní dělávají - musela jezdit, neustále tahle místa navštěvovat, protože mě neúnavně lákala. Jela jsem tam k Pradědu  s manželem, přibrali jsme  tátu a mámu, později třeba sami a jindy zase s mladými a s vnoučaty. Do Slavonic s přáteli a s kolama, brázdili jsme to tu okolo celkem usilovně v každé roční době. Omezím tohle téma na Českou republiku, vynecháme Tatry a Alpy, to by toho bylo moc, ani Toskánsko a Provence, zkrátka zůstaňme u nás. Umím si představit různá místa, půvabné kouty Čech a Moravy, Slezska. Klidně si tipnu, že Mikulov, Znojmo, Třeboňsko a jiná známá místa povedou žebříček. Jsem na vás,

milé KOČKY, 

zvědavá, kde se vám opravdu hodně líbí. Tak směle do toho, nic sice nevyhrajete, ale sdělíte své názory ostatním o svých oblíbených městečkách, vesnicích, krajinkách. A dík za vaše vzkazy:


Kuks:




na Adršpašsku:


na větvi:





skály v Adršpachu:







Hvězda, s výhledem k Broumovu:
( Hvězdou v tomto případě může být Marcelka, nebo je to i ta kaple na kopci s tímto názvem, jak si přejete
)


Hrádek u Nechanic:







Vyznávám se z náklonosti k Adršpachu, ale takových kouzelných míst je u nás spousta, Jako třeba kolem Vydry a vůbec Šumava, Chebsko, Děčínsko,  nakonec to tu vídáváte, ( hodně mě třeba překvapil a příjemně! -  Hradec nad Moravicí ), ale takových míst je u nás více. Svěřte se mi ( nám ) kde se líbí vám a vaší rodině. Těším se na vaše tipy.