neděle 13. října 2019

Říjen 3:1

Nejspíš si,
milé KOČKY,
řeknete, co je to za titulek? To jako tip na výsledek nějakého zápasu?
Ale ne, je to poměr! - a to tři chemky na jeden zájezd do ciziny!


Fakt to tak vyšlo, v říjnu tam musím třikrát!!! a na zájezdík ( jednodenní ) jsme jely včera.
Síla dojmů z výletu by mohla převálcovat nepříjemnost léčby?
Jely: čtyři Grácie, já a tři kámošky, stejně postižené holky v letech.Postižené cestováním!
Objednaly a zaplatily jsme počátkem roku a těšily se. Jak víte, mnohé z vás z mého blogu, zájezdů jsem měla zaplacených na letošek více, z toho dva do Itálie, jeden byl do Toskánska, druhý jindy do oblasti Neapole a díky tomu Vetřelci z toho pro mne nic nebylo, jel místo mne někdo jiný. Absolvovala jsem jen ty kratší. Tenhle včerejší jsem si ujít nedala, zkusila jsem to odjet a vyšlo to. Všechno!
Počasí bylo přívětivě podzimní, slunečné, teplo, modré nebe, program nenáročný, jen ta dálka, ale člověk musí něco obětovat, když chce něco vidět a poznat. My s Janou jsme tam už jednou v zimě na adventním zájezdu byly a protože pobyt půl dne převážně potmě mě nanejvýš navnadil, využila jsem nabídky CK Geops na zájezd pořádaný CK Kiwi a přemluvila další tři holčiny v důchodovém věku ( promiň, Jano ! ) a navštívily jsme Landshut, město mezi Regensburkem a Mnichovem.
Z Prahy asi 325 km a my ještě musíme po ránu do té Prahy! - večer z Prahy zase domů.
Aby cesta nebyla taková nuda, první krátké zastavení bylo v obci Perschen - rotunda a zajímavý kostel s čapím hnízdem na jedné z věží. Čápi již odletěli, my po chvíli fotografování odjeli do blízkého městečka Nabburgu, kde jsme si udělali procházku až na nejvyšší bod s kostelem a skvělou vyhlídkou přes zbytky hradeb do údolí řeky Naaby.
Pak se pokračovalo do cíle naší výpravy: do Landshutu.
Stihly jsme projít město, leccos pofotit, posedět v cukrárně s kapučínem, sledovat spousty lidí posedajících a živě se bavících v mnoha kavárnách, cukrárnách a hostincích, na předzahrádkách, na břehu řeky Isaru a také na náměstích, abychom se později odpoledne sešly s průvodcem a dalšími zájemci o prohlídku v místním, na vysokém kopci postaveném hradu:Trausnitz.
Tedy, mezi námi, denně bych se tam šphat nechtěla, ale zvládly jsme to a ještě prohlídku hradozámku po třech patrech! Viděly jsme nějaké obrazy, nábytek, kachlová kamna, moc toho zařízení tam nebylo, ale malby na zdech a výhledy z hradu byly dechberoucí!
Také vyřezávané detaily v kapli byly úžasné.
Dozvěděli jsme se kromě jiného o slavné landshutské svatbě polské princezny a německého ženicha...o slavnostech, které tuto událost stále, vždy po 4 letech oslavují.
A na závěr jsme poseděly v místní, hradní restauraci u poctivého bavorského tmavého piva, pak úprkem k busu a hurá zase domů. Ty jejich těžké tupláky!
Potěšily jsme se a usnesly, že taková babská výprava má něco do sebe.
( Marcelka nám vylepšila výlet doneseným štrůdlem )
Ač mám hodně ráda Česko, s oblibou jezdím i kousek za hranice...
( taky musím pro pořádek dodat, že v Landshutu probíhala na náměstí zrovna demonstrace proti islámu, všude spousta policistů, ale proběhlo to v klidu )
Pro ty z vás, kdo nemáte tu možnost, tady několik obrázků:
( foceno v hradu bez blesku a za pochodu - sorry, jako )
pozn.: doma mě čekal manžel a nahrávky Star Dance a koncert A.Rieu, jsem nadšena. Toulavku a Objektiv jsem si dnes dopoledne naordinovala na vzpamatování se. A v út budu při léčbě vzpomínat na tu energii od kamarádek a dojmy z cestování!
Přivezla jsem si mnoho zážitků a necelých 400 fotek!