čtvrtek 8. února 2024

Volby

 Jak mi sdělila přítelkyně Jana, letos budou troje volby. Někde třeba nebudou troje, nevím.Ale my dvě budeme sedět v komisi třikrát, za což jsem ale ráda. Ty první budou údajně v termínu 7. - 8.6.2024 a tím se stalo, že jednoho jednodenního zájezdu se  nemůžeme zúčastnit a to mne mrzí. Jenže, člověk si musí umět vybrat.

Milé KOČKY, u toho mne napadlo, že vlastně lidé volí - nějaké lidi, které neznáme, kteří se na ty posty hlásí a leccos slibují - svojí volbou je posuneme po žebříčku někam nahoru - a očekáváme nějakou službu lidem, národu, říkejme si tomu různě. Nevolíme toho člověka proto, aby se z něho stal preferovaný, obdivovaný, napudrovaný a nadutý hezoun či aby suploval potentáta, měl jen spoustu výhod a nebo se v instituci zahnízdil na věčné časy a měl to jako trafiku. Měl by pilně pracovat a něco pro lidi, kteří mu uvěřili a dali mu hlas - hodili mu to! - udělat. Aby se jim lépe a bezpečně pracovalo, studovalo a žilo. Aby měli také nějaké jistoty! Pokud tam sedí pouze proto, aby si více odnesl na platu, pak tam nemá co dělat. Voliči by měli občas dát pozor na lidi, kteří se jim vtírají před volbami a uvážit, zda jsou schopni takové práce. 

Jednou jsem před lety podlehla mediální masáži nebo co to do mne vjelo a dala jsem hlas lidem z takové strany, která mi byla sice nepříliš známá, byla na trhu nová! - ale byli v ní mladí lidé a tak jsem uvěřila, že se tím něco změní a bude to v politice znát - jo, houby s octem a moje zklamání bylo obrovské. Už nikdy jim hlas nedám a poslední roky mám s výběrem velké problémy, nevidím žádné, opravdu solidní a věrohodné politiky, kteří by na mne dělali dojem, že třeba nejen pro staré lidi udělají dost. Když zblízka vidím poměry ve zdravotnictví, je tam rovněž co zlepšovat. Přesto, že naše zdravotnictví má jistě úroveň, ale kde všude? V Praze a velkých městech, v pohraničí je to bída. Je tolik problémů, které by stály za řešení, ale nejsou peníze, nejsou lidi, přitom na mnohé blbiny se peníze vždy najdou. Jsem pro razantní řešení, ale také pro to, aby politici nám šli příkladem! A také, aby jim čeští občané byli bližší, než kdoví kdo někde na druhém konci světa, naše malá republika nemůže zachránit svět. Pomáhat ano, ale obětovat se?

Jistota, kterou vám mohu dnes slíbit já: jaro přijde.