úterý 3. září 2024

Hanzovní města

 Spoustu let jsem se s tímto výrazem a postupně s několika městy takto nazvanými potkávala na stránkách knížek - až jsem zatoužila do některých se i podívat. ( pravda, Stralsund, Gdyni a Gdaňsk jsem viděla dříve a dokonce několikrát, též Wroclav, která k Hanze také patřila ).

Zájezdy, zaměřené na Balt a Hanzu jsem prošvihla, jezdila jsem jinam a nyní se naskytla jedna možnost - i když zájezd neobsahoval vše, co jsem vidět chtěla - domluvily jsme se s druhou babičkou, že se tam vydáme. Konec srpna sliboval pěkné počasí a tak jsme vyrazily na severozápad. Květuška umí perfektně německy a anglicky, proto jsem byla spokojená, že já mám v hlavě GPS a ona zbytek případně vykomunikuje.

První zastavení bylo ve městě  Hannover - milé KOČKY - čekaly nás památky, komentované prohlídky, procházka parkem kolem historické radnice, posezení v restauraci a třešnička na dortu - zahrady zámku Herrenhausen. 


nabízí se tu i památky jako mementa - myšlenky na to, jaké následky může mít válka i na lidi, kteří ji rozpoutali...










radnice :



 
a jdeme do zámecké zahrady - je 31 st. ve stínu:




















v zahradách je mnoho soch, květin, fontán a třeba rozárium, ale jsou tak rozlehlé, že jsem to v tom horku ani všechno nestihla projít...

Pokračovalo se do Hamburku, tady ubytování po celou dobu zájezdu. Podvečer procházka k Labské filharmonii a ke Špýcharům - zapsáno v UNESCO.