pátek 28. října 2022

Plním si sny - k výzvě Járy č.3

 Milé KOČKY, byl čtvrtek, 27.10.22. - mlha skoro jako londýnská a kolem poledne se to začalo mírně trhat, sledovala jsem to jako vlčák, že bych šla po Nerátkách nafotit poslední nespadané listí a ejhle, něco se sem tam našlo:



























až potud by to bylo dobré, je to kolečko kolem Penny, ale pak!!! - napadlo mne, že bych to mohla risknout a využít počasí, kdo ví, kdy takhle zas bude....vypravit se busem do Prahy a zde zajet do Přední Kopaniny, kde vím hodně dlouho o rotundě! a jak jsem si usmyslela, tak jsem i udělala, skočila jsem na bus ve 14 hod. a jela, v Praze z Ládví dvěma linkami metra a pak ještě busem a v Př. Kopanině jsem si vysněnou rotundu i zvoničku nafotila a užila. Přistávající letadla na Ruzyni mi málem čechrala vlasy! Bohužel, rotunda byla zavřená, takže uvnitř jsem  ji obdivovat nemohla. Třeba se zadaří jindy? Okolo byl velmi malý a pěkně opečovaný hřbitůvek a je tu rodinná hrobka filmaře Friče, jak se mi pochlubila jedna zdejší obyvatelka P.Kopaniny.

o rotundě se píše:

Neomítnutá stavba z drobných opukových kvádříků pravděpodobně z první poloviny 12. stol. Současná podoba objektu je výsledkem novověkých úprav. Za nejvýznamnější části inventáře lze pokládat opukový oltářní reliéf s výjevem Ukřižování zřejmě ze druhé poloviny 17. stol. či obraz Klanění Tří králů s postranními postavami sv. Václava a sv. Ludmily od Josefa Hellicha z r. 1861.

a tady je obě máme:























a to by mohlo pro dnešek stačit?